Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton - nu med finska krigsbarn

1:33 min

Hannes Holm har gjort en Karl-Bertil-saga med skådespelare och lagt till en historia om två finska krigsbarn som är på väg att skiljas från sin mamma. Okej, även om jag föredrar den tecknade julaftonssagan. (Premiär 12 november).
Betyg: 3

Titel: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Regissör: Hannes Holm
Manus: Hannes Holm, Michael Hjort, Johan Kindblom, Tomas Tivemark
Skådespelare:  Jonas Karlsson, Simon Larsson, Jennie Silfverhjelm
Genre: familjefilm
Betyg: 3

Hannes Holm regisserar en ny version av julklassikern Karl-Bertil Jonssons julafton. Och istället för tecknat blir det skådespelare som vi får se och en utökade berättelse, vi får också möta ett par barnhemsbarn, ett par krigsbarn som saknar sin mamma och är på väg att adopteras bort. Och Karl-Bertil blir inte bara julklappsutdelare i nya bioversionen.

Nu är jag nog lite konservativ när det gäller Karl-Bertil Jonsson, och föredrar den enkla och koncentrerade tecknade berättelsen, men det är ändå välgjort den utbyggda berättelsen. Allra bäst i nya Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är några av skådespelarna med Jonas Karlsson som en helt makalöst bra Tyko Jonsson, här är det den tecknade pappan som får ett frustande liv, med mask som nog är det bästa jag sett i svensk film.

Även Vanna Rosenbergs barnhemsföreståndare och Jennie Silfverhjelms mamma är fina i filmen. En hyfsad trea till Sagan Karl-Bertil Jonssons julafton från mig.