Sallad med kejsarhattschips, salldslök, chili och cashewnötter

Till 6 personer

Sallad:

3 hjärtsalladshuvuden

2 röda chilifrukter

2 salladslökar

100 g naturella cashewnötter

vattenkrasse

Kejsarhattschips:

2-3 kejsarhattsvampar

jordnöts- eller frityrolja

salt

Sås:

4 msk japansk soja

2 msk ättiksprit, 12 %

2 tsk sesamolia

1 tsk sichuanpepparolja

Gör så här:

1. Skiva sallad, chili och salladslök tunt. Krossa nötterna, antingen i en mixer eller i en mortel.

2. Skiva svampen tunt. Hetta upp rejält med frityrolja i en kastrull med höga kanter tills oljan har en temperatur på cirka 180 grader. Lägg i svampskivorna och fritera tills de är gyllenbruna. Putta runt med en hålslev under tiden. Ta upp svampchipsen och låt rinna av på hushållspapper. Salta dem på båda sidorna.

3. Vispa ihop soja, ättiksprit och sesamolja i en skål. Droppa över sichuanpepparolja.

4. Blanda sallad, salladslök och svampchips luftigt med händerna. Toppa med chili och nötter. Servera med såsen vid sidan av.


/Receptet är hämtat ur Martin Nordins bok Laga svamp (Bonnier Fakta)/