Sången om ett land – ny serie om nationalsångernas oväntade historier

Hur kommer det sig att Ryssland haft inte mindre än sju officiella nationalsånger? Vad har en brittisk snapsvisa med den amerikanska nationalhymnen att göra? Och varför spelade en grupp studenter huvudrollen när Sydsudan skulle ta fram en sång för den purunga nationen?  I P1:s nya serie, Sången om ett land berättas de spännande historierna bakom vitt skilda nationalsånger – premiär 17 april i P1.

Nationalsånger är verkligen en fascinerande genre. Ofta beskrivs de som en enande kraft, något som man kan samlas kring och känna stolthet inför. Men lika ofta är de en källa till konflikt och splittring. Där finns en väldigt intressant dubbelhet, säger Elina Perdahl, programledare och seriens skapare.

Så vad berättar nationalsångerna om ett land, dess självbild och historia? Vad avslöjar deras texter och musikaliska uttryck? Och vilka kontroverser har de orsakat genom åren? I Sången om ett land får du höra om förbjudna verser, språkliga kompromisser, självständighetskamper och inlåsta textförfattare. Och så undrar vi förstås om det överhuvudtaget går att avgöra om en nationalsång är mer eller mindre lyckad?

– Vissa av dem är i alla fall helt klart väldigt catchiga och omöjliga att få ur hjärnan när man hört dem ett par gånger. Till exempel Marseljäsen och den ryska nationalsången, som är svårslagna med sina musikaliska muskler, säger Elina Perdahl. Men nu måste jag säga att Sydsudans har seglat upp som lite av en personlig favorit.

Sången om ett land sänds i tio program à 10 minuter och i varje avsnitt träffar Elina Perdahl en historisk expert och musikprofessorn Mattias Lundberg för att dissekera vad som är kännetecknande för ett visst lands nationalsång. Lyssna till den blodiga historien om Marseljäsen, om hur två nationalsånger blev en när Sydafrika befriades från Apartheid, och självklart också om ursprunget till vår egen svenska nationalsång – som faktiskt aldrig klubbats som officiell nationalsång.

Sången om ett land har premiär i P1 den 17 april kl. 10.45 och finns att lyssna på i Sveriges radios app.

Pressbilder:
Elina Perdahl, programledare

Programbild för podden Sången om ett land

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio


För vidare information, kontakta:

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1

ulrika.salander@sverigesradio.se

073-773 54 10


Elina Perdahl, programledare

elina.perdahl@munck.se

073-089 49 45

David Rune, exekutiv producent

david.rune@munck.se

073-989 95 55