Sárevuopmi ja Norgga stáhta deaivvadit dal Álimus duopmustuolus

I dag är det första dagen, av fyra som Saarivuoma och norska staten möts i Høyesterett, norska Högsta domstolen, i Oslo.

2018 stämde Saarivuoma sameby norska staten, och yrkade ensamrätt till renbete på norsk sida på marker där man idag enligt norska myndigheter endast har rätt till bete under sommarhalvåret.

I andra hand krävde samebyn ensamrätt till sommarbete inom det aktuella området nord och nordväst om Álddesjávri/Altevann i Troms fylke.

Två rättsinstanser i Norsk domstol har gett norska staten rätt. Nu tas frågan upp i högsta instans.

– Ja.. självklart börjar hjärtat att slå lite snabbare, men det här är något vi också väntat på, säger Per Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma.

Under fyra dagar kommer förhandlingarna pågå i norska Högsta domstolen. Samebyn kommer att följa rättegången från Lannavaara, via skärm.

– Fyra dagar är kort tid, men så är det i Norge. Det är bara synd att vi inte kan vara med på plats, det hade varit bra att kunna delta, säger Nutti.

Norska statens regeringsadvokat Anders Blakstvedt kommenterar inte mer än att:

– Vi ser framemot att Høyesterett ska avgöra saken, säger regeringsadvokat Anders Blakstvedt till Sameradion & SVT Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio