Ekonomi

Scania tvingas pausa produktionen i Sverige

2:00 min
  • Nu tvingas också lastbilstillverkaren Scania att tillfälligt stoppa tillverkningen i Sverige på grund av bristen på de viktiga halvledarkomponenterna.
  • Produktionen i fabrikerna i Södertälje, Oskarshamn och Luleå pausas under hela den här veckan. Totalt berörs uppemot 9 000 anställda.
  • “Nu är läget så ansträngt att vi går in i en fas där vi behöver sakta ner lite grann tillfälligt i vår lastbilsproduktion”, säger Scanias presschef Karin Hallstan till Ekot.

Anledningen till produktionsminskningen i Sverige är den globala bristen på de viktiga halvledarkomponenterna, som finns i elektroniska delar. Bristen påverkar hela fordonsindustrin.

Det är första gången som Scania tvingas till ett sådant här stopp på grund av bristen. Tidigare har Scania varit ett av dem fordonsföretag som klarat av situationen bäst.

– Det har varit extremt utmanande under en lång period nu. Scania har lyckats hålla emot och i den mån vi har behövt sakta ner har vi kunna öka upp och kompensera strax därefter. Men nu är läget så ansträngt att vi går in i en fas där vi tappar lite volym. Vi behöver sakta ner lite grann, tillfälligt, i vår lastbilsproduktion, säger Karin Hallstan till Ekot.

Scania stoppar därför produktionen i Sverige under hela den här veckan. Det berör tusentals anställda.

– De får en ledig vecka nu. Alla har varit helt fantastiska i att kliva in när vi behöver kompensera så det kan ju möjligen vara lite tacksamt. Men jag tror alla känner att det vore skönare att bara få jobba på så att vi kommer tillbaka till en mer normal och en mindre ansträngd situation, men där är vi inte än, säger Hallstan.

Även globalt påverkas produktionen.

I veckan kommer även biltillverkningen i Volvo Cars fabrik i Torslanda att stå stilla på grund av bristen. Så svensk fordonsindustri påverkas just nu mycket utav den.

Scanias presschef Karin Hallstan vill inte spekulera i de ekonomiska konsekvenserna av att företaget nu stoppar produktionen tillfälligt.

– Det får vi se när vi kommer till kvartalsrapporteringen, men det är klart att det inte är bra varken för oss eller våra kunder när vi behöver minska vår produktionsvolym även om det bara är tillfälligt, säger hon till Ekot.