SVERIGEDEMOKRATERNA

SD-tjänsteman stängs ute från partiet

1:23 min
  • Den tjänsteman som tidigare stängts av från Sverigedemokraternas riksdagskansli efter uppgifter om att han har kontakter med högerextrema miljöer, har lämnat partiet.
  • Partiets medlemsutskott har enligt SD:s presstjänst beslutat att tjänstemannen inte får bli partimedlem igen.
  • Det var tidningen Expo som rapporterade att SD-tjänstemannen, bland annat ska ha deltagit i ett möte i år som enbart var öppet för medlemmar i en rasideologisk organisation.

Det var i mitten av oktober som tidningen Expo rapporterade om tjänstemannen, som anställdes förra året till Sverigedemokraternas kansli i riksdagen. Personen ska bland annat, enligt tidningen ha deltagit i ett möte i augusti i år som enbart var öppet för medlemmar i en rasideologisk organisation.

Efter att uppgifterna kom fram för två veckor sen stängde Sverigedemokraterna av medarbetaren från sitt arbete, och inledde ett uteslutningsärende. Han har därefter sagts upp, och idag uppger partiets presstjänst att tjänstemannen avsagt sig sitt medlemskap, detta efter uppmaning från partiet.

Sverigedemokraternas medlemsutskott har, även fattat beslut om en så kallad utestängning, vilket innebär att personen inte kan bli medlem igen, om inte partistyrelsen ger sitt godkännande. Det meddelar presstjänsten via mejl.

Ekot har frågat, men inte fått möjlighet att göra någon bandad intervju i frågan.