Serber får välja vaccin

6:47 min
  • Serbien är ett av de länder i Europa som fått tag i mest vaccin i relation till sin folkmängd.
  • Man har förhandlat till sig vaccin från både Kina, Ryssland och väst.
  • I huvudstaden Belgrad diskuterar nu invånarna vilket vaccin de helst vill ta.

– Vi fick välja mellan det ryska och det kinesiska vaccinet, och vi valde det kinesiska. Det var nån bekant som rekommenderade det…det ska vara bättre för äldre personer, tror pensionären Milan.

Han håller sin fru under armen, de båda har precis fått sin andra dos av vaccinet från kinesiska Sinopharm. Dagen jag besöker den här vaccinationscentral i utkanten av Belgrad vaccinerar man bara med Sinopharm, det är det man har mest av Serbien, 1,5 miljoner doser har landet fått hem, med avtal om flera miljoner till.

Hjärtsjuka Danica Vranes har också skrivit upp sig för att få Sinopharms vaccin.

– Jag hade en konsultation med min hjärtläkare som sa att minst sidoeffekter skulle komma med de ryska och kinesiska vaccinerna, så jag valde det kinesiska, säger hon.

En annan kvinna vid namn Sanja, säger dock att hon hellre hade velat ha vaccinet från  Pfizers.

– I början, ville jag inte ha det kinesiska vaccinet, och jag ville inte ha Astra Zeneca, säger Sanja, som trots det valde Sinophram eftersom det fanns i större mängd så hon snabbare kunde få tid.

Det som vägde över för Sanja var den stora längtan efter att kunna komma igång och leva mer normalt.

– För jag vill leva normalt, jag har fått nog av denna mardröm.
Möjligheten för medborgarna att önska vilket vaccin man vill ha är en del i ett försök att trycka tillbaka vaccinationsskepsisen, som annars riskerar att bromsa vaccinationskampanjen.

Serbiens USA-utbildade premiärminister Ana Brnabic lät därför fotografera sig när hon fick sin spruta med Pfizers vaccin, medan inrikesministern fick ryska Sputnik, och hälsoministern kinesiska Sinopharm.

Men möjligheten att välja vaccin kan också ses också ett kvitto på en stor diplomatisk framgång. President Alexander Vucic har dragit nytta av de goda relationerna med Ryssland och Kina, och nyligen fick man en leverans av Astra Zeneca-vaccin som producerats i ett annat vänligt inställt land, Indien.

Serbien nu har fått tillräckligt med doser för att vara det land i Europa, efter Storbritannien, som vaccinerat störst andel av sin befolkning.

– Den olycka som covid-krisen fört med sig har ändå på något sätt spelat Serbien i händerna, säger den serbiska politiska journalisten Ljubica Gojic på en uteservering i Belgrad, minuterna innan allt stänger klockan åtta på kvällen.

– Upphandling av vaccin har blivit en politisk fråga, mer än en medicinsk. Och Serbien kan dra nytta av det politiska ledarskapet har goda band till Kina. Sen är vi tursamma som har kontakter med ryssarna, som också skickat sitt vaccin.
Dessutom, tror hon, har EU förstått att kinas och Ryssland inflytande i Serbien ökar med vaccindiplomatin, och har därför också ski ckat mindre leveranser.

– Och sen är min känsla att EU förstått att dessa länders inflytande i Serbien nu ökar, så nu har vi också fått vissa nödleveranser av Pfizer-vaccin.

Serbien var första land i Europa som började vaccinera med Sinopharm. Sedan dess har Ungen blivit första EU-land att göra samma sak. Nyligen la landets premiärminister Orbán ut en video på sin Facebook när han får en spruta av det kinesiska vaccinet.

EU har inte gett klartecken för användning av varken Sinopharm, eller Sputnik. Men länder kan även välja att godkänna dessa nationellt, vilket har gjorts i både Serbien och Ungern.

Och enligt Ljubica Gojic är det fler länder som överväger att följa efter. I grannlandet Kroatien, också det ett EU-land, pågår en debatt om huruvida man även där ska gå emot EU-linjen och förhandla om att köpa in ryska och kinesiska vacciner.
– I Kroatien pågår en debatt om de ska förbli lojalt mot EU, men tappa fart i vaccineringsprocessen, eller bara bestämma sig för att följa Orbán och öppna gränserna för Ryssland och Kina, säger Ljubica Gojic.

– Så covid är ett medicinskt problem, men det har öppnat upp för politiskt spel, säger hon.
Nyvaccinerade Milan känner ingen oro för eventuella bieffekter. Han tror alla vacciner är bra – det viktigaste nu är att skynda på hela kampanjen, inte bara i Serbien, utan hela världen, säger han.

– Många läser tidningar och skaffar sig en uppfattning om det kinesiska eller ryska vaccinet, vad vi kallar väst eller östländer. Men jag tror alla vacciner är bra, och vi måste skynda oss, inte bara Serbien utan hela världen!

Även unga som håller sig framme på vissa drop in tider kan bli vaccinerade redan nu även om de inte har någon underliggande sjukdom. En av dem är 34-åriga Danilo Krivokapic.

– När jag vaccinerade mig publicerade jag en bild på nätet och då började vänner från runt om i Europa ringa och fråga varför jag fått vaccinera mig och om jag tillhör någon riskgrupp. Det här är första gången som jag känner mig priviligierad över att komma från Serbien, säger Danilo Krivokapic.