KALIBER GRANSKAR

"Sexköp gynnar människohandel"

1:56 min

Rumänien är ett av de EU-länder som har flest medborgare som utnyttjas i prostitution i Europa.

Och var fjärde person som dömts för människohandel och koppleri i Sverige  de senaste tre åren kommer från Rumänien, visar P1-programmet Kalibers granskning.

– Buy sex? Sex, sex, sex.

Alina är en av alla prostituerade på Bukarest gator. Hon berättar att hon sålt sex sedan hon var 12 år.

Under de tio år som gått har hon varit i flera andra länder, som Tyskland, Spanien, Irland och England, för där är priserna högre än i Rumänien.

– Där ger sex mer pengar, säger hon när vi pratar med henne bakom tågstationen i centrala Bukarest.

Men ännu högre priser för sexuella tjänster finns i norra Europa och det lockar även människohandlare.

Rumänien har samarbetat med svensk polis i flera insatser mot hallicknätverk och myndigheterna har stora informationskampanjer för att varna för människohandel.

– Människohandel bygger på tillgång och efterfrågan. Vi i Rumänien gör mycket för att försöka minska tillgången. Det är därför vi satsar på kampanjer varje år som gör människor medvetna om vad människohandel är för att de inte ska hamna i det, säger Maximilian Nicolae på Rumäniens inrikesministerium, som jobbar med att motverka trafficking.

Rumänien måste framför allt begränsa utbudet menar Maximilian Nicolae. Och det senaste året har antalet identifierade människohandelsoffer från och i Rumänien minskat från över 900 för tre år sedan till runt 750 förra året.

Men människohandlarna lär sig också att anpassa sina metoder, säger han:

– Idag använder rekryterarna inte längre våld på samma sätt, utan det handlar om att lura och manipulera offren, säger Maximilian Nicolae.

Det är inte ovanligt att man rekryterar kvinnor som redan är i prostitution, som reser frivilligt men sedan hamnar i en situation där de tvingas till att göra saker de inte vill.

Men i grund och botten handlar det om efterfrågan.

– Så länge vi har en efterfrågan, så länge kommer vi att ha människohandel, säger Maximilian Nicolae.

Sexköp gynnar människohandel, konstaterar han och det är just efterfrågan som måste bekämpas i de europeiska länderna, som I Sverige.