Självporträtt - smärta och skön konst

2:00 min

Lene Marie har levt med en svår aneroxi i nästan 20 år, då slår hon igenom som fotograf med mycket starka självporträtt. (Premiär 19 februari)
Betyg: 5

Titel: Självporträtt (Selvportrett)
Regissör: Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin
Manus: Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin
Genre: Dokumentär
Betyg: 5

Självporträtt är en stark dokumentär.
Lene Marie Fossen är en fotograf, en konstnär som tar självporträtt. På hennes första stora egna vernissage nämner besökare associationer som religiöst skimmer, Ryssland, tidlöst. Och man kan både se smärta och skönhet i bilderna.
Hon hanterar både rummet och det befintliga ljuset suveränt.
Men Lene Marie Fossen har också haft anorexi i närmare 20 år, hon drabbades av sjukdomen redan som tio-åring då hon grubblade över livet och döden, och vill kunna stoppa tiden. Hennes sätt att göra det var att sluta äta, och hon har ännu inte kommit in i puberteten. Hon har inte tillfört den näring som behövs.
På självporträtten kan vi se hennes tunna kropp, det gör ont att se, och det gör bilderna ännu mer fascinerande.
Dokumentären Självporträtt är respektfull, och nära. Den är vacker och smärtsam att se, som hennes bilder. Jag fäller tårar när jag tittar och följer hennes kamp med livet.
Betyget, det känns egentligen fel att sätta ett betyg på en dokumentär av det här slaget. Men det blir en femma, samtidigt ska det sägas att det ändå inte är en film för alla. Det kan bli för nära och känsligt, för en del.