1931-2021

Skådespelaren Gunnel Lindblom är död

4:26 min

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit efter en tids sjukdom. Hon blev 89 år.

Gunnel Lindblom avled i helgen efter en lång och framgångsrik yrkesbana med massor av film-, tv- och teaterroller och nästan 50 år som regissör, där hon var aktiv in i det sista.

Efter teaterutbildningen i Göteborg gjorde hon filmdebut 1952 i Gustaf Molanders "Kärlek". Efter debuten kontaktades hon av Ingmar Bergman, som bad henne arbeta med honom på Malmö Stadsteater, där hon gjorde uppmärksammade roller, ibland annat i Goethes "Faust", men inte minst medverkade i Bergmans filmer som "Smultronstället" och "Det sjunde inseglet" 1957. och senare den kanske mest kända rollen i "Tystnaden" 1963 ett sexuellt laddat drama där Gunnel Lindblom och Ingrid Thulin spelar två systrar som strandat i en främmande stad.

Det blev ett 30-tal uppsättningar på Dramaten, och filmer som ”Paradistorg” 1977, förutom alla film- och teaterroller förstår.

Bland alla priser kan vi nämna Hedersbaggen på Guldbaggegalan 2001 och Stockholm Filmfestivals Achievement Award 2018 för sina insatser som filmskådespelare.

– Det är klart man kommer minnas det oerhört vackra, gåtfulla ansiktet från fantastiska Bergman-filmer, säger skådespelaren Stina Ekblad och fortsätter:

– Vi som sett henne på teatern kommer aldrig glömma henne, konturen av en stark och brinnande kvinnomänniska. Rösten tänker jag också på.

Marika Lagercrantz, skådespelare och regissör, pekar på henne som en förbild.

– Det fanns en resning och en känslighet hos henne. Som ung letade jag otroligt mycket efter kvinnor som överlevt i teaterns och filmens värld utan att brytas och hon tycktes mig då var en av dem. När hon sen började regissera, då blev jag extra lycklig. Jag ville höra hennes röst!