Palmemordet

Skandiamannen utpekad – Palmeutredningen läggs ner

2:12 min

Ett historiskt besked kom idag. Förundersökningen om mordet på Olof Palme läggs ner. Det meddelade förundersökningsledare och chefsåklagare Krister Petersson samt spaningsledaren Hans Melander.

Den som pekas ut för mordet på Olof Palme 1986 är Stig Engström, den så kallade Skandiamannen. Han har tidigare figurerat i utredningen. Han avled i juni 2000.

– Enligt NFC har man provskjutit 788 vapen, säger spaningsledare Hans Melander.

Det skulle dock vara mycket svårt, om ens möjligt, att koppla vapnet till kulorna, uppger NFC enligt Melander. Det kan vara så att vapnet sätter andra spår på kulor i dag än 1986.

– Därför tror man inte det är möjligt att koppla ett vapen till de aktuella kulorna.

Den 34 år långa utredningen kring mordet på den dåvarande statsministern, på öppen gata i centrala Stockholm, kom åter i strålkastarljuset i februari. Då sa chefsåklagaren att Palmegruppen kommit närmare en lösning och att han hoppades kunna berätta vem som låg bakom mordet till sommaren.

Men inget vittne har pekat ut Stig Engström på brottsplatsen.

– Det som är märkligt när vi har gått igenom materialet är att inget av vittnena som har varit på brottsplatsen har pekat ut eller känt igen Stig Engström, säger åklagare Krister Petersson.