Skansen öppnar igen med nya djurungar i parken

3:18 min

Idag öppnade friluftsmuseet Skansen i Stockholm. Det har varit stängt i fyra månader, på grund av coronapandemin. Anthon Rist var på plats med hela familjen.

– Vi är här hela familjen och ska gå på nyöppningen av Skansen-premiären. Solen lyser och det är nåt vi har sett fram emot jättemycket, säger Anthon Rist.

Skansen är ett stort friluftsmuseum och djurpark i Stockholm. I slutet av november stängde Skansen för första gången på över hundra år, på grund av coronapandemin. Idag öppnade de, men för bara max 5000 besökare per dag. Under påsken måste man köpa biljett i förväg. Det gjorde Anthon Rist och hans familj. Han är glad att Skansen har öppnat igen. Han är föräldraledig och det är svårt att göra saker nu, under pandemin, säger han till Radio Sweden.

– Jag är på föräldraledighet just nu och har varit instängd och det är svårt att hitta på nånting att göra och Skansen är otroligt bra att fördriva dagen, gå runt och kolla lite på djur och kanske käka lite och sådär, säger Anthon Rist.

Djuren är lite extra nyfikna nu också, när de inte har träffat människor på länge. Det säger djurskötaren Linda Törngren till Ekot.

– Vi märker ju på djuren att de är lite mer nyfikna och kommer fram lite mer när det väl kommer en människa nu, jämfört med i vanliga fall, säger Linda Törngren.

Besökarna har chans att se nya djurungar som föds nu på våren. På Skansen finns två kullar med nyfödda vildsvin. De kallas kultingar och de är väldigt fina, säger Linda Törngren.

– Vi har redan fått två kullar med vildsvinskultingar som är fantastiskt fina, små randiga som springer omkring i hagen nu, säger Linda Törngren.

Andra djurparker i Sverige har haft öppet under hela pandemin. Och nya djurungar finns i flera parker. På Borås zoo har den afrikanska elefanten Panzi fått en ny liten kalv. Det är den åttonde elefantkalven som föds på Borås zoo. Elefanter finns bara i två svenska djurparker. I Borås och på Kolmården. Den nya elefantungen har inte fått något namn ännu.