Skidbacken öppnar extra tidigt i år

1:37 min

Det är bara oktober, men redan nu kan man åka skidor i Sverige. På lördag öppnar de första skidbackarna i Kåbdalis för vintern. Kåbadlis är en ort i norra Sverige. Och där har man sparat snö sedan förra året, och gjort ny snö i speciella maskiner.

Kåbdalis ligger sex mil söder om Jokkmokk som är en stad långt upp i norra Sverige. Johan Gunnarstedt är chef över skidliftarna som finns där. En skidlift är en sak som skidåkare använder för att åka uppför en skidbacke.

Johan Gunnarstedt tror att det är första gången i Sverige som någon öppnar upp skidbackar så här tidigt på året.

-Jag tror att det här är det tidigaste någon har öppnat i Sverige någonsin", säger Gunnarstedt, chef för Kåbdalis skidliftar.

Men hur kan man åka skidor nu? Är det inte för varmt?

Johan Gunnarstedt säger att de har sparat mycket snö från förra vintern. Under våren och sommaren har de lagt en tjock duk över snön så att den inte ska smälta. Nu kör de ut snön i backarna.

Dessutom har de i Kåbdalis gjort ny snö i särskilda maskiner. Det går att göra om det är tillräckligt varmt ute. Sedan blandar de den nya snön med snön från förra vintern.

På lördag är det premiär. Då kommer ett landslag från Tjeckien som vill åka skidor. Men även vanliga människor får åka och använda backarna om de vill.