Sportlovet

Skidturister bidrar till ökning av Covid-19 i fjällen

1:54 min
  • I Åre mer än fördubblades antalet självtester av misstänkt covid-19 förra veckan, som var sportlovets första.
  • Gäster i både Åre och Sälen stod för en betydande del av antalet bekräftade fall.
  • "15 procent är gäster som inte kan ha blivit smittade i Åre, utan hade smittan med sig", säger smittskyddsläkare Micael Widerström till Ekot.

Det rör sig om runt 40 bekräftat smittade skidturister och besökare i Åre och ett 70-tal gäster i Sälenområdet. I Vemdalen och Funäsfjällen syns ett fåtal smittade i statistiken.

I exempelvis Åre mer än fördubblades antalet självtester förra veckan. Då gjordes 900 coronaprov, snittet ligger på runt 400 per vecka. Provtagningsökningen är stor jämfört med jul och nyår, då en bråkdel av det förväntade antalet skidturister valde att testa sig.

– Det är ju en väldigt stor ökning vecka sju och vi har gjort mycket reklam för att man verkligen ska provta sig när man känner sig förkyld eller har hosta, säger Anna Fremner, biträdande primärvårdschef vid region Jämtland/Härjedalen.

Och vet du vad de som provtar sig säger?

– Många tycker att det har varit bra, att det finns möjlighet att provta sig även på helgen.

Lokalt i Åre och Sälen sprids också covidsmitta både bland säsongspersonal och boende. Men rekommendationen att skolor i södra Sverige ska införa distansundervisning efter sportlovet med hänvisning till skidresor är märklig anser smittskyddsläkare Micael Widerström.

– Vi har ju ändå ett bra läge jämfört med många andra orter. Vi känner inte igen det här att det är just när man har varit i fjällen som det är risk för smittspridning när man kommer hem. Det kan lika väl vara, och kanske ännu hellre vara, om man åker till andra områden.

I Sälen vill smittskyddsläkaren se skärpta restriktioner för att minska risken för smittspridning, det behövs inte i nuläget i Jämtland och Härjedalen anser Micael Widerström.

– Nej jag känner ändå att vi har bra koll på läget. Men det var 1000 som provtog sig igår till exempel, vi har inte fått in de provsvaren ännu och det händer saker väldigt, väldigt fort.