Vinster i skolan

Skolor tjänar pengar på barn i behov av särskilt stöd

1:58 min
  • Ekots granskning visar att flera skolor som vänder sig till barn som har extra behov av särskilt stöd för att klara skolan har haft höga vinstmarginaler under flera år.
  • Ett av de bolag som delar ut stora vinster är Move & Walk, som på tre år delat ut nästan 14 miljoner till de två ägarna.
  • Ägaren Eszter Horváth Tóthné svarar: "Som ägare har vi kunnat ta utdelning först sedan ett par år tillbaka."

Move & Walk är ett av de skolbolag som sticker ut i Ekots granskning av lönsamheten bland de 50 skolor i Malmö, Göteborg och Stockholm som fick mest tilläggsbelopp 2019.

Tilläggsbelopp är ett behovsprövat stöd som skolor kan ansöka om för elever som har så pass stora behov av särskilt stöd att den vanliga skolpengen inte räcker.

Bolaget, som bedriver särskola och assistansverksamhet, finns i Malmö, Göteborg och Solna, och gjorde en vinst på 6,9 miljoner kronor efter skatt 2019. 6,5 miljoner kronor delades ut till de två ägarna Eszter Horváth Tóthné och hennes syster som är bosatt utomlands. 2017 och 2018 delade de på totalt 7,2 miljoner.

Eszter Horváth Tóthné skriver i ett mejl till Ekot: "Som ägare har vi kunnat ta utdelning först sedan ett par år tillbaka. Fördelar man dessa utdelningar på 30 års insatser får man ett helt annat perspektiv."

Vår genomgång visar att framförallt Stockholmsskolorna nu har fått förändrade ekonomiska förutsättningar, eftersom allt fler ansökningar om extrapengar avslås. Men 2019 hade var sjätte skola i granskningen en vinstmarginal på över 10 procent och vissa har också gjort stora vinstutdelningar flera år i rad.

Täbybaserade Helleborusskolan, som vänder sig till barn med diagnoser som autism och adhd, är ett annat exempel. Förutom månadslönen på 60.000 kr plockade ägaren Lotta Curbo ut 4,6 miljoner kronor mellan räkenskapsåren 2016 till 2019.

Hon skriver i ett mejl: "Jag bedriver en verksamhet med bra kvalitet helt enligt lagar och andra krav. Utifrån det plockar jag ut en skälig ersättning i form av lön och utdelning för nedlagd arbetstid, storlek på verksamheten, risker och ansvar."

Anders Malmquist är grundskoledirektör i Malmö. Han blir bekymrad när han får se resultatet av Ekots granskning.

– Det skulle ju kunna få konsekvenser att barnen inte får så mycket stöd som de skulle kunna få annars. Om vi tittar på Move & Walk så är det en särskola för barn med mycket stora behov. Jag tror att varje insats för de barnen är viktig för deras utveckling.