Mat och recept

Smaker som väcker matminnen

6:44 min

Alexandra Zazzi presenterar en rätt som väcker starka matminnen om hennes farmor som växte upp i en italiensk restaurangfamilj i London - baked beans på toast! Testa hennes recept och skapa kanske ett nytt matminne åt dig själv.

"Det är långt ifrån alla som tycker att det är gott… men ibland så öppnar även jag en burk Baked Beans - eller varför inte göra dem själv? Det blir väldigt gott på rostat bröd med ett stekt ägg på toppen och knaperstekt bacon vid sidan."

Hemmagjorda baked beans

1 msk smör

1 msk olja

1 vitlöksklyfta

1 medelstor gul lök

1 liten morot

0,3-0,5 stjälk blekselleri

2 msk tomatpuré

1-2 tsk sirap (smaka av, valfritt)

2 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong om du vill göra den vegetarisk)

1 lagerblad

1 tsk worchestershiresås

1 tsk ljus soja

1-2 tsk rökt paprikapulver

1,5 dl passerade tomater

300 g avrunna kokade, små vita bönor (koka själv från torkade eller använd ca 2 burkar färdiga), skölj i kallt vatten

Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör gärna så här:

Smält smör och olja i en kastrull och låt "svettas" tillsammans med lök, vitlök, morot och selleri (allt fint hackat) utan att få färg.

Lägg i tomatpuré och rör om någon minut.

Lägg i alla övriga ingredienser utom passerade tomater och bönor.

Låt sjuda 15 minuter och plocka sedan ut lagerbladet. Mixa fint med stavmixer, lägg i bönor och passerade tomater.

Låt sjuda på låg värme 10-15 minuter, tills det blivit krämigt och bönorna är lagom mjuka enligt din smak. Tillsätt en skvätt vatten om det är för torrt.

Smaka av med salt och nymalen peppar. Vansinnigt gott med några droppar tabasco.