SMHI varnar för hård vind med nederbörd i Lapplandsfjällen

SMHI utfärdar en klass 1 varning i Lapplandsfjällen, idag under eftermiddagen och kvällen, med mycket hård vind och nederbörd. På kalfjället beräknas det blåsa väst eller nordväst med en styrka av 16-22 m/s och i samband med det regn.

I fredags, den 16 juni, slogs ett nytt sverigerekord i Tarfala, på 1144 meters höjd i Kebnekaisefjällen. Klockan 07 på fredagsmorgonen rapporterades en maximal byvind på 40,1 m/s. Under tre timmar i sträck hade vindarna orkanstyrka.

Detta är med god marginal svenskt julirekord för byvindhastighet. Det gamla rekordet var också från Tarfala, då blåste det 36,1 m/s den 11 juli 1999, enligt SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio