Pandemier

Snabbtester – kanske ett sätt att hejda framtida pandemier

1:59 min

Enkla och snabba hemtester som du kan göra flera gånger i veckan för att kolla om du är infekterad, kanske det kan stoppa smittspridningen. Det hävdar i alla fall vissa forskare. Men osäkerheten är stor och än så länge är det bara Slovakien som gjort något liknande.

Enkla hemtester kan bli ett sätt att hejda framtida pandemier, menar vissa forskare. Virustester som är så billiga att alla kan göra dem flera gånger i veckan, kan göra så att den som är smittsam verkligen stannar hemma och inte chansar eller slarvar – tror bland andra Björn Högberg, professor i biofysik på Karolinska Institutet, som har studerat den här modellen.

– Man tar ett svabbprov i näsa eller svalg. Om man har viruspartiklar i sig, då kommer de att fastna vid den här testlinjen.

Det kallas antigentest och påminner en del om ett vanligt graviditetstest – en plaststicka med ett litet fönster där det efter tio till femton minuter dyker upp ett tydligt streck om man är smittsam. Testerna är inte hundraprocentiga, men de är relativt bra på att se om och när man smittar, eftersom de ger utslag just när man utsöndrar mycket virus.

Tanken är att alla ska kunna testa sig själva regelbundet för att de som smittar ska isolera sig.

Idag rekommenderar FHM att snabbtesterna används inom sjuk- och äldrevård och det finns delade meningar bland forskare och myndigheter om det är meningsfullt att använda dem i så här stor skala, på befolkningsnivå.

Björn Högbergs kolleger har gjort modellstudier som teoretiskt visar att man kan trycka ner smittan, även om inte alla ställer upp och även om testet inte är hundraprocentigt.

Metoden har hittills bara prövats i stor skala i ett fall, i Slovakien förra året, där smittan gick ner. Men det är oklart exakt vilken effekt just masstesterna haft, eftersom andra åtgärder gjordes samtidigt. Björn Högberg tycker trots det att vi skulle kunna göra det här redan nu för att lära oss inför kommande pandemier.

Men kan man verkligen få alla att stoppa ner en pinne i halsen flera gånger i veckan?

– Det är väl frågan om vad vi kan tänka oss att göra, jag menar för hundra år sen då tyckte folk att det var extremt obehagligt att borsta tänderna. Men det har man ju liksom accepterat idag att man ska göra. Det är väl kanske liknande, säger Björn Högberg, professor i biofysik på Karolinska Institutet i Stockholm.

Mer om masstester och andra förslag på hur vi ska hantera framtidens pandemier hör du i Vetenskapsradion På Djupet.