Socialminister Lena Hallengren har fått bröstcancer

2:22 min

Socialministern Lena Hallengren har fått bröstcancer. Hon ska nu få behandling. Men hon tänker fortsätta arbeta som minister, säger hon.

Lena Hallengren berättade detta i en intervju med TV4 i lördags.

– Jag har fått diagnosen bröstcancer och jag har opererats för bröstcancer. Och jag ska efterbehandlas. Och eftersom cellgiftsbehandling är det som gäller då under våren, så vill jag gärna berätta om det.

Lena Hallengren berättade att hon blev opererad för en månad sedan. Idag måndag börjar hon en behandling med cellgifter. Hon har arbetat som vanligt hittills, trots att hon fått cancer.
Hon säger att hon mår bra just nu, men hon vet att behandlingen med cellgifter kommer påverka kroppen.

– Jag inser ju att en cellgiftsbehandling påverkar kroppen. Men exakt hur jag kommer reagera och hur jag fysiskt kommer att reagera, det vet jag ju inte riktigt. Det är ju väldigt individuellt.

Lena Hallengren är socialminister, och det är en av regeringens viktigaste jobb under coronapandemin. Hon planerar att fortsätta arbeta även under behandlingen med cellgifter. Men om hon mår för dåligt så måste hon förstås bli sjukskriven, säger hon. Det är inte klart vem som ska vara minister istället, om Lena Hallengren blir sjukskriven.

– Min uppfattning är att det här kommer gå att kombinera, men skulle det vara så att det inte riktigt gör det då kommer jag förstås fundera på – behöver jag vara sjukskriven?, säger Lena Hallengren tillTV4.

Statsminister Stefan Löfven säger till Ekot att Lena Hallengren är med i regeringens arbete precis som vanligt. Om hon inte kan vara med på ett möte så kan en annan minister ersätta henne. "Jag kommer stötta Lena Hallengren på det sätt som hon önskar", säger Stefan Löfven till Ekot.