Solceller i Sverige kan tillverkas med tvångsarbete i Kina

3:52 min

Allt fler svenskar köper solpaneler för att få el från solen. Men många solpaneler tillverkas i området Xinjiang i Kina. Där tvingas fångar arbeta i fabriker.

Elbolaget Vattenfall säljer solpaneler i Sverige. Annika Ramsköld är chef för hållbarhet på Vattenfall.

– I princip alla solpaneler har ju kopplingar till Xinjiangprovinsen på ett eller annat sätt. Det här är ett problem för hela industrin, och egentligen för hela Europa, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld.

Ungefär en miljon människor i provinsen Xinjiang i Kina har blivit instängda i läger. De flesta är muslimska uigurer. Det rapporterar organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter. I lägren ska de skolas om till kinesisk kultur. Men de tvingas också att arbeta i fabriker. Det här berättar radioprogrammet Konflikt.

För att tillverka solpaneler använder man ämnet kisel. Nästan alla solpaneler som säljs i Sverige kommer från Kina, eller görs med kisel från Kina. Jinko är ett stort företag som gör solpaneler för Sverige. De har sina fabriker i Xinjang och det finns rapporter om att de tvingar människor att arbeta.

Det svenska företaget Ikea vill bli störst i världen på att sälja solceller till privatpersoner. Jonas Carlehed är chef för hållbarhet på Ikea. Han säger att de inte vet hur deras solpaneler har producerats. Men om de får veta att fabrikerna bryter mot mänskliga rättigheter, så måste de köpa kisel från andra platser i världen, säger han till Ekot.

– Skulle det visa sig att vi inte kan säkra mänskliga rättigheter, självklart så måste vi köpa in råmaterial från andra ställen i världen, säger Jonas Carlehed på Ikea till Ekot.

Annika Ramsköld på Vattenfall säger att de inte kan resa till Kina och inspektera fabrikerna nu, på grund av coronapandemin. Men de vill ha mer information från företagen som gör solpaneler. Vattenfall accepterar inte att man tvingar människor att arbeta, säger hon till Ekot.

– Tvångsarbete accepterar vi självklart inte, och vi jobbar ju nu för att förstå hur vi kan säkra att det finns solpaneler som inte har koppling till Xinjiangprovinsen.

Det sade Annika Ramsköld på Vattenfall.