Sommar - OS invigdes idag i Japan

3:35 min

I dag invigdes olympiska spelen, sommar-OS, i Tokyo i Japan. Spelen har skjutits upp ett år på grund av coronapandemin. Idrottarna som ska tävla i OS marscherade in under sina länders flagg och elden tändes i Tokyo inför tomma läktare. På grund av coronapandemin blir OS utan publik för första gången.

Max Salminen, olympisk mästare i segling och Sara Algotsson Ostholt, OS-silvermedaljör i ridning var svenska fanbärare vid OS-invigningen. De bar den svenska flaggan in på OS-arenan.

Den som många tror kommer ta guldmedalj i OS är stavhopparen Armand Duplantis. Det är många i hela världen som tror att han kommer att vinna guldet för Sverige i stavhopp.

De OS-grenar som svenska folket vill se mest av allt under OS är friidrott, fotboll och simning. Det visar en undersökning som företaget Novus har gjot för Sveriges Radio.

Och många tror att fotbollslandslaget kommer ta medalj i OS. Sveriges damlandslag i fotboll spelade sin första match redan i onsdags. Sverige vann mot USA med 3-0. I morgon lördag spelar fotbollsdamerna mot Australien.

Amanda Ilestedt spelar mittback i damlandslaget. Hennes bror Fabian sitter hemma framför tvn och följer matcherna. Han har på sig landslagströjan när han hejar på Sverige och sin syster.

– Nämen det känns väl spännande. Det är lite puls med såklart. Blir väl extra spännande liksom med ens syster i landslaget, så man blir väl extra taggad som vilket syskon som helst som spelar i landslaget när man ska kolla på dom, säger Fabian Ilestedt.

Tävlingarna kommer vara under natten svensk tid när OS är i Japan. Det är sju timmars tidsskillnad, alltså när klockan är tolv på dagen i Sverige är klockan sju på kvällen i Japan. Den som jobbar på dagarna och tittar på OS på nätterna kan få mindre sömn.

Mirjam Ekstedt som är expert på sömn säger att man kan sova flera gånger och gå och lägga sig tidigare. Det spelar ingen roll om man sover på dagen eller natten säger hon. Men det är viktigt att försöka sova och somna om när man tittat på OS under natten.

– Ett sätt är ju då att dela upp sin sömn lite grann. Att lägga sig kanske tidigare än vanligt. Så att man får en ganska bra grundsömn innan det här startar. Det viktiga är ju att kompensera den sömnförlusten man får genom att sova mer när man har möjlighet till det, säger hon.

Radiosporten tror att de här svenska tävlande kommer ta medalj i OS:

Armand Duplantis, friidrott, stavhopp
Fotbollslandslaget damer
Daniel Ståhl, friidrott, diskus
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, segling 470
Perseus Karlström, friidrott, 20 km gång
Sarah Sjöström, simning
Herrlandslaget, handboll
Jenny Rissveds, cykel, mountainbike
Tommy Macias, judo, 73 kg
Agnes Alexiusson, boxning, 60 kg