Sommaren var den varmaste någonsin

2:11 min

I somras var det mycket varmt i Sverige. Sommaren 2021 var den varmaste som uppmätts. Det visar nya mätningar av klimatet. De senaste sju åren har varit de varmaste någonsin, sen mätningarna började för snart 200 år sedan.

När det blir allt varmare väder så ökar risken för väderkatastrofer. Som torka, svåra skogsbränder och översvämningar.

I somras var det rekordvarmt. Det var många som drabbades av översvämningar. Bland annat i Gävle i norra Sverige. Där fick folk in mycket vatten i sina hus. Möbler och saker flöt omkring i källare som var fyllda med vatten. Vattnet skadade husen och det tog lång tid att reparera.

Freja Vamborg forskar om klimatet. Hon säger till Ekot att det är den globala uppvärmningen som gör att det blir varmare. Det är växthusgaser, som koldioxid från bilar och flygplan som gör att temperaturen på jorden stiger.

– För mig är det viktigaste budskapet att växthusgaserna har fortsatt öka i atmosfären. Och så länge dom gör det, så kommer vi ha en fortsatt temperaturökning. Både globalt och regionalt.

Gunilla Svensson forskar också om klimatet. Hon säger till TT att när temperaturen ökar så kommer fler att drabbas av extrema värmeböljor, alltså mycket varma somrar även i framtiden.

Men hon säger också att hon tror att det går att minska uppvärmningen. Om alla hjälps åt.

– Jag tror att det är möjligt, vi har de tekniska lösningarna, säger hon.