SOMMARTIPSET I KULTURNYTT

Sommartipset: Kyrkogården – gratis och vackrast i sommarskrud

1:53 min
  • Västra kyrkogården i Göteborg ligger ett stenkast från Ylva Nilsson som vandrar där i ur och skur under uråldrig kastanj och spirande björk. 
  • Aldrig är våra kyrkogårdar så vackra som just nu.
  • Ylva Nilsson tipsar om ett klassamhälle i miniatyr som rymmer storslagna berättelser, helt gratis och vackrast i sommarskrud.
Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Jag lever mitt liv strax intill de döda.

I ur och skur har jag gått bredvid dem, på gångar kantade av uråldrig kastanj och spirande björk. Mest i skur, jag ju bor ju ändå i en kuststad, i Göteborg där det som bekant regnar på tvären. Men aldrig är min eller ja, Västra kyrkogården i Göteborg, så vacker som nu. Och ja så är det ju överallt jag vet men den här kyrkogården är liksom de flesta andra något alldeles extra i sommarskrud. Framför allt i försommartid mellan körsbärsblom och gullregn.

Här har jag dragit barnvagnar, ältat beslut, pluggat manus, varit förälskad och hjärtekrossad och alltid har de lagt sig i: Svarvarmästare juvelerare skeppsstuvare, frisörmästare, rektorer. Och så alla dessa hustrur: Hustrun, Makan.

Det är ett klassamhälle i miniatyr och en tidsresa utan dess like. Är barnen med går vi alltid till de sorgliga små barngravarna och klappar försiktigt på regntufsiga nallebjörnar och läser de vackra snirkliga bokstäverna och siffror som vittnar om allt för korta livsresor.

Kyrkogården, en outsinlig källa till storslagna berättelser, helt gratis och kanske allra vackrast just nu i sommarskrud.