Sound of metal - i tystnad och trumvirvlar

1:12 min

Hur ska det gå med kärleken, musiken. Hur blir livet när du mister hörseln en dag. Följ metal-trummisen Rubens öde. (Premiär 5 februari).
Betyg: 4

Titel: Sound of metal
Regissör: Darius Marder
Manus: Darius Marder, Abraham Marder, Derek Cianfrance
Skådespelare: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci
Genre: Drama
Betyg: 4

En blonderad trummis, sitter med trumpinnarna redo. Musik drar igång, det manglas på och han slår takten, musiken är kraftfull, högljudd.
Några dagar senare, han är i ett snabbköp, och alla ljud sänks, det låter som han sitter i en burk, svagt. Och på morgonen, ljuden finns inte där, kaffekokaren, han sätter igång den larmande milkshakesberedaren, inga ljud, bara svagt, svagt.
Han bor i en husbil, som en stor silverfärgad plåtburk fylld av musikprylar, instrument, kontrollbord och en säng där hans älskade ligger med det röda håret över hela kudden. Hon sjunger i bandet och spelar gitarr. Allt det här, vad ska hände med det nu?

Sound of metal är en film om kärlek, om hinder för denna kärlek. Det är en existentiell hörselupplevelse, jag förstår kanske mer än nånsin hur mycket man kan uppleva med hörseln. Och hur mycket han där i filmen måste kämpa.

Jag gillar Sound of metal och ger den en fyra i betyg, och det här är en film som inte tappar fart ut blir starkare efter hand.