Coronaregler

Spanien öppnar för fler vaccinerade turister

1:58 min
  • Från och med i dag öppnar Spanien upp för fullvaccinerade turister från hela världen.
  • Landet hoppas på så sätt få igång turismen som blivit lidande på grund av coronapandemin.
  • För fullvaccinerade europeiska turister behövs inte längre ett pcr-test och det blir också lättare för ickevaccinerade européer att resa in.

Kryssningsfartyg får återigen lägga till i spanska hamnar. Från Costa del Sol till Kanarieöarna öppnar alltfler restauranger igen och flygbolag ökar trafiken till spanska destinationer.

Bara under morgonen idag var ett tjugotal flyg från Europa planerade till Malaga, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Spanien är en säker destination, försäkrar landets hälsominister Carolina Darias.

Hon säger att Spanien ska återta sin position som en global ledare inom turism. Researrangörer i flera europeiska länder visar nu stort intresse för att återigen ordna resor till Spanien.

För fullvaccinerade europeiska turister behövs inte längre ett pcr-test men en hälsodeklaration. För ickevaccinerade européer blir det också lite lättare att resa in, men ett antigentest krävs.

Svenska ambassaden i Madrid får nu en mängd samtal med frågor om vad de nya reglerna innebär för svenskar som ska resa till Spanien. Men det kan ta någon dag innan det är tydligt hur det nya regelverket kommer att tillämpas, uppger ambassaden för Ekot. Det finns fortfarande olika restriktioner kvar i Spanien, för bland annat folksamlingar.

Ett orosmoln för den spanska sommarturismen är att Storbritannien fortfarande placerar Spanien på listan över riskländer att resa till. Det krävs karantän när britterna återvänder därifrån. De brittiska turisterna är mycket viktiga för näringen i Spanien.

Spanien är starkt beroende av sin turistindustri och är en av de västerländska ekonomier som drabbats hårdast av pandemin. Den spanska regeringen har satt upp som mål att locka 45 miljoner resenärer under året. Men i slutet av april hade landet endast haft 1,8 miljoner besökare, enligt officiell statistik.