TYSKA VALET

SPD vann valrysaren

2:07 min
  • Socialdemokraterna SPD blir största parti med 25,7 procent av rösterna och leder knappt framför Kristdemokraterna.
  • Men spelet för att hitta ett regeringsalternativ börjar nu.
  • Strax innan klockan 05 på måndagsmorgonen kunde SPD utropas som största parti i det tyska valet.

– Jag ser det som ett tydligt uppdrag från väljarna att bilda regering, sa SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz i den så kallade elefantrundan, den traditionella utfrågningen av alla partiers toppnamn strax efter vallokalkernas stängning.

Men kanslerkandidaten för Angela Merkels kristdemokrater kontrade med att förbundskanslern inte nödvändigtvis måste komma från det största partiet, två gånger i den moderna tyska historien har kanslern kommit från det näst största partiet, vilket efter gårdagens val ser ut att bli just de konservativa.

Efter att alla 299 valkretsar räknats här i Tyskland får socialdemokraterna 25,7 procent. Det är 5,5 procentenheter bättre än i valet för fyra år sedan. Kristdemokraterna får 24,1 och gör därmed sitt sämsta val i partihistorien.

Även om det rent matematiskt ser ut att bli möjligt utesluter bedömare här en upprepning av den nuvarande koalitionen av just kristdemokrater och socialdemokrater, som har styrt Tyskland under tilltagande gnissel i åtta år.

Därmed kommer det krävas tre partier i en framtida koalition, någon av kanslerkandidaterna måste övertyga såväl liberalerna FDP som de gröna att slå sig samman med dem.

Det kommer av allt att döma bli en dragkamp och här i Berlin slås det nu vad om huruvida Angela Merkel kommer få avjnuta sin första julafton som pensionär, eller huruvida de komplicerade regeringsförhandlingarna kommer tvinga henne kvar på posten så länge.

Svettigt blev det också länge för det tyska vänsterpartiet die Linke. Partiet missade 5-procentsspärren till förbundsdagen med en hårsmån, men höll sig till sist ändå kvar eftersom man lyckades ro hem segern i tre valkretsar.