
Spelmissbrukare står för stor del av spelbolagens vinst
75 procent av omsättningen på kasinon och spelautomater kommer från personer som har problem med sitt spelande. Det visar en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten.
Henrik Armus är ordförande för Spelberoendes riksförbund och han blev inte alls förvånad över siffrorna. I stället menar han att spelbolagen aktivt försöker att locka åt sig spelmissbrukare.
– Freespins och bonusar är ju en tydlig trigger alltså. Det är nånting du får och du kan få stora belopp. Jag vet en på föreningen i Göteborg som har fått 20 000 i en bonus helt utan omsättningskrav. Han har visat upp tydliga tecken på att han har problem med sitt spelande. Han har gjort ett uppehåll och då ringer man upp: "kan du inte komma tillbaka, vi saknar dig". Givetvis, han har ju spelat bort ofantligt stora summor pengar så sätter man in sådana stora belopp alltså. Det är inte seriöst, då tycker jag att man som spelbolag måste ta ett ansvar.
Enligt Folkhälsomyndigheten så är det mellan två och tre procent av de som spelar i Sverige som kan klassas som spelmissbrukare, men den gruppen står för totalt en tredjedel av alla pengar som det spelas för.
Enligt TV4:s Kalla Fakta, som testat hur de största svenska spelbolagen baserade på Malta agerar, så var fyra av fem beredda att låta personer som uppvisade tecken på spelmissbruk spela vidare. Detta trots att de själva uppger att de inte vill ha spelmissbrukare som kunder.
– Jag tycker det är skamligt nästan alltså, det är så lätt att säga att "vi tar spelaransvar", men då måste man ju visa det någonstans också. Man kan inte bara säga så, man måste visa handling i det, säger Henrik Armus.
I mars i år lämnade spellicensutredningen en remiss till regeringen om en omreglerad spelmarknad, en utredning som Henrik Armus var en del av.
Den syftar, bland annat, till att öka konsumentskyddet och en proposition väntas hösten 2018.