Covid-19-vaccin

Vaccinet Sputnik kan vara på väg till Sverige

1:19 min

Det ryska coronavaccinet Sputnik granskas nu av Europeiska läkemedelsmyndigheten för att eventuellt användas i EU. Godkänns det, skulle det möjligen kunna kombineras med andra covid-19-vaccin tillgängliga i Sverige, men även det behöver utredas.

Europeiska läkemedelsmyndigheten har börjat granska det ryska covid-vaccinet Sputnik för användning inom EU.

– Det är bra. Förhoppningsvis kan det utöka mängden vaccin som finns tillgängligt, säger Matti Sällberg som är professor och biomedicinsk analytiker på Karolinska Institutet.

Matti Sällberg uppskattar att granskningsarbete kommer att ta åtminstone två månader.

Om Sputnik klarar granskningen finns också möjlighet att kombinera det med de vaccin som redan idag används i Sverige, säger Matti Sällberg.

– Alla olika vaccin kan man kombinera. Nu håller man på att göra olika studier, så vi kommer få kunskap om hur vaccinen fungerar ihop. Det skulle inte förvåna mig om många av dem fungerar bra ihop.

Efter att granskningen av Sputnik nu har inletts ser han även fram emot att EU:s läkemedelsmyndighet tar sig an coronavaccin från Kina.

– Ja, absolut. Bara de uppfyller de effekt- och säkerhetskraven som man har. Varför skulle de inte godkännas? Det tycker jag vore konstigt.