Girjasdomen

SSR och Sametinget - viktigt att samernas röst får höras

Det blir en parlamentarisk utredning av rennäringslagen, som ett led i processen efter Girjasdomen. Både Svenska samernas riksförbund och Sametingets styrelse hade förordnat en annan typ av utredning.

– Det viktiga nu för Sámiid Riikkasearvi i kommande utredning är att samebyarnas rättigheter respekteras, säger Åsa Larsson Blind ordförande för SSR.

Enligt SSR var det förväntat att kommitténs arbetet kommer ta tid, regeringen beräknar att det kan ta fyra år. Men man hade förordat en annan typ av utredning, att först utreda de juridiska konsekvenserna av Girjasdomen.

– Risken med en parlamentarisk kommitté är att det blir urvattnade förslag eftersom vi vet att det är svårt för politiken att komma vidare i de här frågorna. Därför är det så viktigt att man säkerställer att utredningen gör en rättslig analys och att man utgår från rättsläget och har en klar grund i juridiken när man går vidare, säger Åsa Larsson Blind.

Även sametingets vice styrelseordförande Lars Miguel Utsi ser att det är bra att arbetet får ta tid. Från styrelsens sida hade man också förordat en annan typ av utredning.

– Vi hade hoppats att det skulle bli en särskild utredare. Risken finns att när det är en sådan här bred grupp med, så vinner majoriteten över urfolket. Men jag hoppas det blir en bra utredning. Bra att en utredning nu kommer igång, säger Lars Miguel Utsi.

Direktivet och information kring delbetänkanden under vägen har inte kommit än. Enligt regeringen ska det komma inom kort.

Näringsdepartementet skriver också i ett pressmeddelande att de idag skickat ut brev om nomineringar av riksdagsledamöter, sakkunniga och experter till de organisationer och myndigheter som man anser behöver vara representerade i utredningen.

– Jag hoppas att vi kan stärka samebyarnas bestämmanderätt över markerna, och genom det kunna stärka alla samers rätt säger Lars Miguel Utsi, Sametingets vice styrelseordförande (Guovssonásti).

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) ställer inte upp på intervju idag, meddelar hennes pressekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio