pandemieffekter

Stängda arkiv drabbar forskningen

2:03 min

Nu under coronapandemin håller arkiven inte öppet som vanligt. Något som har blivit ett problem för många forskare.

Jenny Grandin är doktorand vid Historiska institutionen på Uppsala universitet och forskar om fastighetsägande i Kalmar på 1700-talet. Lagfartsprotokoll, köpebrev och andra handlingar som Jenny behöver finns på Landsarkivet i Vadstena.

– Så då brukade jag åka ned dit och sitta så mycket som möjligt på arkivet för att kunna bearbeta materialet hemma på kontoret sedan.

På Landsarkivet i Uppsala möts man av en lapp där det står att det är öppet mellan klockan 10 och 11 tisdag till torsdag. Samma gäller i Vadstena där Jenny Grandin brukade sitta och på alla Riksarkivets läsesalar i hela landet.

–  Det blir ju svårare för jag kommer inte åt det material som jag behöver i min forskning, säger Jenny.

Wiebke Kolbe är professor i historia på Lunds universitet. Hon säger att de stängda arkiven är ett problem för många forskare.

– Det hjälper inte med en timme om dagen, tre gånger i veckan. Det är ju väldigt lite, då kan man inte forska ordentligt. Det finns en del doktorander som verkligen stagnerar med sina avhandlingsprojekt nu för de inte kan forska med sitt material. Så det har blivit ett stort problem.

Wiebke Kolbe forskar själv om kurorter, som Ramlösa i Sverige och Baden Baden i Tyskland. För drygt ett år sedan, just innan corona bröt ut, åkte hon till Tyskland för att göra arkivbesök.

– Jag tänkte att jag skulle åka till ett arkiv i södra Tyskland, men precis när jag skulle resa dit så stängde arkivet och alla hotell stängde också.

I Sverige är Riksarkivets läsesalar öppna tre timmar i veckan.

Eva-Marie Sahlin som är avdelningschef på Riksarkivet säger att de vet att de begränsade öppettiderna gör det svårt för forskare och studenter, men att Riksarkivet följer smittläget och att det just nu inte är möjligt att öppna läsesalarna mer.

Stockholms stadsarkiv har periodvis varit stängt, men är nu öppet för ett mindre antal personer som får sitta med avstånd mellan sig i läsesalen.

Dag Lindström, som är professor på Uppsala universitet, hoppas att Riksarkivet ska hitta en liknande lösning.

- Att de kan hålla öppet på ett smittsäkert sätt. Vi har ett antal  doktorander och även andra forskare som inte kommer vidare i sitt forskningsarbete nu.