Statsministern lovar att judar i Sverige ska få mer trygghet

2:53 min

Idag börjar en stor konferens i Malmö för att minnas förintelsen. Förintelsen var ett folkmord där omkring sex miljoner judar dödades av Nazityskland under andra världskriget. På konferensen ska man prata om hur hot och hat mot judar ska minskas i dagens samhälle.

Nära 400 personer kommer att vara med på konferensen. Det är bland annat politiker, experter och judiska organisationer. I Malmö är det många poliser som jobbar med säkerheten.

David är med i den judiska församlingen i Malmö. Han säger till P4 Malmöhus att det är många judar i Sverige som känner sig otrygga, både på arbeten och i skolorna. Han hoppas att samtalen bidrar till att alla får det bättre.

– Oavsett tillhörighet så ska jag känna mig trygg var jag än är i Sverige, om jag är jude, muslim, kristen eller ateist... Om jag är människa.

Hat mot judar är ett problem många ställen i Sverige. Det visar en ny kartläggning av sociala medier som Totalförsvaret har gjort. En av dem som drabbats av hat är Melissa Arelia Samoilowa från Malmö. Hon är 17 år idag. När hon gick på högstadiet blev hon utsatt för antisemitism, alltså hat mot judar. Det berättar hon för P4 Malmöhus.

– Jag blev kallad för judejävel. Och sen så har det varit mycket hårda ord och mycket skämt och det är ju på min bekostnad.

Statsminister Stefan Löfven är värd för konferensen. I morse sa han till radioprogrammet P1-Morgon att det är viktigt att komma ihåg förintelsen.

– Vi både ska se till att vi för alltid kommer ihåg och aldrig glömmer bort förintelsen.

Regeringen lovar bland annat att ge stöd till judisk kultur och höja säkerheten i judiska församlingar. Regeringen vill också förbättra skolundervisningen och satsa på forskning.

Almakvartetten spelar musik på konferensen i Malmö. Musiken är av Viktor Ullmann, som skrev musiken när han satt fången i koncentrationsläger.