Stefan Löfven gjorde sin sista debatt i riksdagen

3:18 min

Idag var det debatt mellan partiledarna i riksdagen. Det var statsminister Stefan Löfvens sista debatt.

 Det är debatt mellan partiledarna i riksdagen tre gånger om året. De pratar om sitt partis politik och säger vad de tycker om de andra partiernas politik. Varje partiledare håller ett tal, och de andra partiledarna får svara på det.

Stefan Löfven kritiserade idag partierna som säger att de kan samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Stefan Löfven sa att partierna har öppnat dörren till en politik som är ett hot mot demokratin.

– Vägvalet om ett år kommer att stå mellan ökad sammanhållning, gemenskap och trygghet. Eller en öppen dörr för krafter som hotar det vi älskar mest med Sverige. Välfärden, gemenskapen och tilliten, säger Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa att det som Stefan Löfven säger är konspirationsteorier. Sverigedemokraterna styrs inte av mörka krafter som vill förstöra demokratin, sa Jimmie Åkesson.

– Herr talman, nu har jag ju i snart sju år lyssnat på Stefan Löfvens konspirationsteorier om hur vi styrs av mörka krafter, globalt och internationellt, som vill störta demokration. Och de allra flesta människor förstår ju att det där inte är med verkligheten överensstämmande, utan det är just konspirationsteorier, säger Jimmie Åkesson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson försvarade att Moderaterna kan samarbeta med Sverigedemokraterna. Han sa att man måste kunna jobba med alla partier, för att få ordning på Sverige.

– Moderaterna är redo att samla människor till uppgiften att få ordning på Sverige. Det här kräver inga underverk, men det kräver en regering som förstår problemen och tar tag i dem. Som säger som det är. Som har fokus på sakfrågorna och kan prata med alla, för att också få någonting gjort, säger Ulf Kristersson.

Stefan Löfven slutar som partiledare för Socialdemokraterna i november. Det här var hans sista debatt. När en partiledare slutar brukar de andra partiledarna tacka hen och ge presenter. Stefan Löfven fick bland annat biljetter till en Abba-konsert, av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, en stark korv av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, och en biljett för att tågluffa från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.