S backar – V ökar

Stilla i opinionen i augusti – men rörelser under ytan

1:58 min
  • Socialdemokraterna fortsätter att backa i den sammanvägning av partisympatier som Kantar Sifo gör för Ekot, samtidigt som V ökar. L är kvar under riksdagsspärren medan SD ökar något.
  • Men det är mycket som rör sig under ytan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.
  • "Många väljare är missnöjda med sina partier, även om man har samma siffra. Tittar vi på Centern, så har man bytt 30 procent av sina väljare", säger han.

Det skedde inga stora förändringar i väljarsympatierna under augusti månad, enligt den sammanvägning av tre olika partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för Ekot. Men trenden med minskat stöd för Socialdemokraterna och växande stöd för Vänsterpartiet, den håller i sig, konstaterar Toivo Sjörén som är opinionschef hos Kantar Sifo.

24,9 procent är den sammanvägda noteringen för S under augusti. Samtidigt fortsatte Vänsterpartiet att växa till 11,5 procent. Men det är ingen rekordsiffra för Vänsterpartiet.

– Går man tillbaka i tiden så har man ju varit uppe i 13-14 procent, så det är ju inte en rekordsiffra på det sättet. Det är högst under mandatperioden.

Det andra regeringspartnern, Miljöpartiet, kommer över fyra-procentspärren i denna sammanvägning och får 4,4 procent. För Liberalerna däremot, med 2,5 procent, ligger spärren fortsatt långt borta, konstaterar Toivo Sjörén.

– Det är en bra bit till fyra procent för Liberalerna. Det de försökt göra har inte gett några effekter än så länge.

Moderaterna noterar 21,8 procent, Sverigedemokraterna ökar med 1,1 procentenhet till 20,1 procent ,medan Kristdemokraterna backar med en halv procentenhet till 4,7 procent. Även Centern backar något, till 8,6 procent.

Om man jämför blocken, där Kantar Sifo vägt samman sympatierna för S, MP, V och C och ställt det mot motsvarande siffror för M, KD, SD och L – så väger det i princip helt jämnt.

– Det är nästan ingen skillnad. Om vi pratar om S, MP, C och V som ett block och M, KD, L, SD som ett block så är det i stort sett ingen skillnad, det är 49,4 mot 49,1 och det är i statistisk mening ingen som helst skillnad.

Men även om förskjutningen i väljarsympatier framstår som liten, så är det mycket som rör sig under ytan. Sedan valet 2018 har nästan en tredjedel av väljarna bytt parti.

– Många väljare är missnöjda med sina partier, även om man har samma siffra. Tittar vi på Centern, som har exakt sitt valresultat, i stort sett så har man ändå bytt 30 procent av sina väljare. Så det händer rätt mycket under ytan i partierna, det finns stora rörelser och en valrörelse sätter igång nya saker. Så väljarna är inte särskilt bestämda så det kommer att röra på sig fram till valet, säger Toivo Sjörén.