Film- och tv-recensioner

Stillsamt spännande om historisk utgrävning

2:22 min

Den nya långfilmen The Dig handlar om ett av Storbritanniens största arkeologiska fynd. I huvudrollerna: Carey Mulligan och Ralph Fiennes.

Titel: The Dig
Regi: Simon Stone
I rollerna: Carey Mulligan, Ralph Fiennes, mfl
Betyg: 4 av 5
Strömningstjänst: Netflix

Gräv där du står, det är rådet nummer ett till den som vill berätta något. För fru Pretty i filmen "The Dig" är det bokstavligt: hon brinner för att få veta vad som döljer sig i kullarna på hennes ägor i Suffolk. Så hon hyr in en grävare, herr Brown, en hängiven arkeologifantast, precis som hon.

Fram ur kullen kommer det som ibland kallas Storbritanniens Tutankhamon, resterna av en anglosaxisk båt från 600-talet full med smycken och annat hantverk, ett fynd som för alltid ändrar synen på den brittiska medeltiden. Och när de riktiga arkeologerna dyker upp, kan de inte dölja glädjen i att få skriva om nationens historia.

Det är svårt att tänka sig något mer brittiskt än The Dig. Här finns den strama återhållsamheten från filmer som "Återstoden av dagen" Och Ralph Fiennes och Carey Mulligan är så där engelskt svalt melankoliska medan regnet blandar jorden till en sörja.

Det finns en del av The Dig som känns överflödig, och det är den mer klämmiga berättarstilen man kan se i nyare brittiska krigsfilmer som "Their finest hour".

Men filmens regissör, australiska dramatikern Simon Stone, utvinner tillsammans med manusförfattarna existentiella teman ur verklighetens utgrävning. The Dig blir en stillsamt spännande berättelse om den djupt mänskliga drömmen om att kunna hålla något som är bestående i sin förgängliga hand.

Se mer: om verklighetens utgrävning och gravplatsen Sutton Hoo på UR Play.