Stockholm har fler utsatta områden

2:29 min

Läget är bättre i flera utsatta områden med mycket kriminalitet. Men Stockholm har fler utsatta områden nu än för sex år sedan. Det visar polisens lista över utsatta områden i Sverige.

Linda Staaf är polischef.

– Det är fler områden som går i en positiv riktning, säger Linda H Staaf till Ekot.

2015 gjorde polisen en lista över 53 utsatta områden i Sverige. Det är områden där kriminella gäng har stor makt. De köper och säljer droger öppet på gatan. Det finns också våld på gatan, som till exempel skjutningar. Gängen hotar vittnen, människor som ser brott, så att de inte vågar prata med polisen.

Nästan alla utsatta områden var förorter till stora städer. Det var stadsdelar där många arbetslösa och fattiga människor bor och dit många nyanlända måste flytta.

Vartannat år skriver polisen en ny lista över utsatta områden. De är ungefär lika många nu som 2015. Men utvecklingen går åt rätt håll, säger polisen. Fler områden har blivit lugnare, med mindre våld. Det är lättare för polisen att jobba där, säger polischefen Linda Staaf i P1-morgon.

– Polisen har betydligt lättare att verka i många områden, att våldet har minskat i många områden och det finns god förhoppning om att tillväxten till kriminella miljöer på sikt kommer att minska, säger Linda Staaf.

Polisen delar in de utsatta områdena i tre grupper: utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. I de särskilt utsatta områdena har de kriminella gängen stor makt. Men nu är det alltså färre områden som är särskilt utsatta.

Två områden är borta från listan. De ligger i Göteborg och i Norrköping. Men i Stockholm finns det fler utsatta områden än förut. Tre nya områden är utsatta. Ett av dem är Valsta i Sigtuna.