LIBERALERNA

Stödet för Liberalerna fortsätter sjunka – lägsta siffran hittills

1:58 min
  • Liberalerna fortsätter att minska i opinionen och med 2,8 procent får partiet sin lägsta siffra hittills i den sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.
  • Även Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren, och Kristdemokraterna får med 4,4 procent sin lägsta siffra sedan augusti 2018.
  • Moderaterna har en uppåtgående trend och får 23,4 procent, vilket är den bästa siffran på tre år.

Det är i en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot, som Liberalerna får rekordlåga 2,8 procent.

Läget för partiet är allvarligt, konstaterar Ekots politiska kommentator, Fredrik Furtenbach.

– Ja, såhär dåliga siffror är väldigt allvarligt. Siffrorna har dessutom varit dåliga under lång tid. Den lilla publicitet som Liberalerna skaffar sig nu handlar nästan enbart om att de är splittrade, så det ser mörkt ut.

Fredrik Furtenbach tror att det finns flera orsaker till partiets kräftgång i opinionen. Liberalerna har numera bara starkt förtroende i skolfrågan och även där har de tappat.

Dessutom är det för många väljare otydligt om Liberalerna tillhör det röd-gröna eller det blå blocket. Men även Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren. Kristdemokraterna får med 4,4 procent sin lägsta siffra sedan augusti 2018.

– Diskussionerna om Ebba Buschs husaffär tränger undan det som Kristdemokraterna vill prata om. Men jag tror inte att det enbart handlar om det, säger Fredrik Furtenbach och fortsätter:

– I samband med valet fick Kristdemokraterna uppmärksamhet för bra siffror, även om en del av det var taktikröster. Det var oväntat och blev en positiv spiral. Den spiralen är bruten nu.

Det är små rörelser i väljaropinionen just nu. Den lite större förändringen den här månaden är Moderaterna som har en uppåtgående trend. Partiet får 23,4 procent vilket är den bästa siffran på tre år.

– Som det stora oppositionspartiet lyckas de bättre med att få uppmärksamhet än de mindre partierna i en tid när regeringen får det mesta av medieutrymmet.

Centerpartiet får 8,3 procent av rösterna i undersökningen. Socialdemokraterna får 27,5. Vänsterpartiet 9,8 och Sverigedemokraterna får 18,8 procent.