Kaliber

Stor assistanshärva utreds – misstänks lurat till sig 40 miljoner

1:01 min
  • Inom kort väntas ett åtal i en omfattande bedrägerihärva i Göteborg, där ett stort antal personer misstänks ha lurat myndigheterna på uppemot 40 miljoner kronor via ett assistansbolag. Alla nekar till brott.
  • Under nästan tio år misstänks personerna bakom assistansföretaget ha hittat på eller kraftigt överdrivit vårdbehov och fått ut ersättning från Försäkringskassan och Göteborgs kommun.
  • Förutom tre huvudmisstänkta väntas många personer att åtalas. 

I slutet av april väntas rättegången starta i Göteborgs tingsrätt och planeras pågå i över 40 dagar. Åklagare Petter Lundgren beskriver utredningen.

– Det handlar om i storleksordningen uppemot 40 miljoner kronor sammanlagt då. De pengarna som den här utredningen inbegriper då.

Under nästan tio år misstänks personerna bakom assistansföretaget ha hittat på eller kraftigt överdrivit vårdbehov och fått ut ersättning från Försäkringskassan och Göteborgs kommun. Utredningsarbetet har varit omfattande. Den misstänkta brottsligheten sträcker sig över lång tid och det är många inblandade.

Förutom tre huvudmisstänkta väntas många personer åtalas. Det handlar om bland annat bidrags- och bedrägeribrott.

– Ungefär 40-50 personer som varit misstänkta för brott. Jag tror att det är ungefär ett 30-tal, någonstans där som kvarstår. Några av huvudmännen är ju häktade fortfarande.

Parallellt pågår en utredning i Bosnien kopplad till assistansföretaget, som handlar om misstänkt människohandel och penningtvätt. Det framkommer i en granskning som Kaliber har gjort.

De utpekade nekar till anklagelserna. Hans Gaestadius är en av huvudmännens försvarare.

– Min klient nekar och hon har konsekvent gjort så sedan hon blev frihetsberövad förra sommaren.

Åklagare Petter Lundgren är kritisk till hur systemet ser ut idag. Han menar att det är lätt att lura till sig enorma summor pengar.

– Vi utreder i princip hela preskriptionstiden på tio år och hur det har kunnat pågå så här länge och då menar jag det har funnits olika saker som uppmärksammat den här brottsligheten under den här perioden men ändå har det liksom fått fortgå. Det har nog varit lite naivt systemet.

Fusk med assistansersättningen har under många år varit ett stort bekymmer för Försäkringskassan. Därför har de under senare år prioriterat kontroller av de företag som ser misstänkta ut.

Trots att assistansersättningen är ett prioriterat område på Försäkringskassan så är det fortfarande miljontals kronor som hamnar i fel fickor och där anser Linus Nordenskär, som är nationell försäkringssamordnare inom assistansfrågor att de behöver fler verktyg för att kunna upptäcka fuskande företag.

– Vi måste utveckla nån form av elektronisk tidsredovisning. Vi ser andra branscher som har det. Där vi då kan säkerställa att assistenter är på plats att man identifierar sig och även med någon form av GPS anslutning kan säkerställa att man är tillsammans med brukaren. Men det krävs både resurser i form av IT-utveckling men även ny lagstiftning för det.