Stor brist på präster i svenska kyrkan

1:48 min

Det är stor brist på präster i Svenska kyrkan. I Karlstad stift är till exempel var femte tjänst som präst ledig.

Birgitta Halvarsson är kyrkoherde, alltså präst och chef, för Övre Älvdals församling. Det är en del av Karlstad stift. Birgitta Halvarsson hade tänkt gå i pension. Men de har ännu inte hittat någon ny präst som kan ta över hennes jobb, berättar hon för P4 Värmland.

– Ja, tanken var ju så. Men sen när vi var ute och sökte kyrkoherde så visade det sig att det är ju inte så lätt att få tag i. Och där är väl inte vi ensamma om att ha svårt att hitta det. Utan så ser det ju ut i hela Karlstad stift, och i många delar av det här landet, säger Birgitta Halvarsson.

Charlotte Mackenrott är kyrkoherde i Arvika. Där finns flera lediga jobb som präst. Hon tror att det är svårt att få unga att vilja gå den långa utbildningen till präst. Utbildningen är sex år. Hon tror att det är en anledning till att det är brist på präster. En annan anledning kan vara att det är svårt att locka präster att jobba i små orter. Och att många utbildar sig till präst, när de är lite äldre. Det säger Charlotte Mackenrott till P4 Värmland.

– Många väljer också att bli präster när de är lite äldre. Och det betyder ju också att man då kanske har inte så många år kvar till pension, säger Charlotte Mackenrott.