Stor chans att se många stjärnfall de kommande dagarna

1:33 min

De närmaste dagarna kan man se stjärnfall på himlen. Det beror på att jorden är på väg in i ett slags moln med grus av en komet.

Det här händer varje år, runt den 10 augusti. Gruset från kometen lyser upp som små streck på himlen. Man brukar kalla det stjärnfall. Alexis Brandeker är astronom på Stockholms Universitet. Han beröttar i P4 Stockholm varför det är lättare att se stjärnfallen just i år.

– Det har at göra med hur mörk himlen blir. Och i år så är det mörk måne, det vill säga månen är långt ifrån full. Och det gör att himlen blir lite mörkare, och det är lättare att se svaga meteorer, säger Alexis Brandeker.

Höjdpunkten är nu de närmaste dagarna, med upp till hundra stjärnfall i timmen. Alexis Brandeker säger att det är störst chans att se stjärnfallen på natten mellan torsdag och fredag. Och det måste vara tillräckligt mörkt. Inne i storstäder kan det vara för ljust, på grund av alla lampor. Det säger han till P4 Stockholm.

– Det viktigaste är att det ska vara mörk och klar himmel, och för att du ska se de här meteorerna så är det bara att titta upp. Så här sent på sommaren så är det fortfarande rätt så ljust på kvällarna, så efter midnatt någon gång, då är det nog bäst om man vill se de här meteorerna, säger Alexis Brandeker.