Coronapandemin

Stor ekonomisk oro bland landets låtskrivare

1:59 min

Över hälften av landets låtskrivare oroliga för sin försörjning på grund av pandemin. Det visar en medlemsundersökning från Stim.

Låtskrivaren Frida Johansson, som bland annat även sjunger i bandet Kraja, sitter och komponerar vid tramporgeln i sin musikstudio i Umeå.

Hon stämmer in i den oro som Stims medlemsundersökning visar på: 56 procent av Sveriges låtskrivare tror att det kommer bli svårt att fortsätta att försörja sig på sitt arbete på grund av Coronapandemin.

– Det har ju helt klart blivit lugnare och glesare med arbete. Jag turnerade ganska mycket med band som Kraja, Säkert! och 1900, men det har ju blivit helt stopp för det. Jag har skrivit teatermusik, men det har inte blivit så många sådana uppdrag heller. Man vet aldrig när det kommer ordna sig igen, så nu tycker jag att det börjar kännas lite mer oroligt, säger Frida Johansson.

Nästan hälften tror också att effekterna av pandemin kommer att fortsätta påverka deras ekonomi kraftigt negativt under 2021.

Vissa kanske tänker att låtskrivare inte nödvändigtvis är drabbas lika hårt som turnerande musiker, men musikindustrin har en tendens att hänga ihop, berättar Frida Johansson.

– Jo, men absolut hänger det ihop med att kunna framföra musiken live. För som musikbranschen ser ut idag är det därifrån de största pengarna kommer. Att skriva musik och släppa en skiva kanske inte ger så stor inkomst, men att släppa en skiva och sen åka på turné, gör att det går runt, säger Frida Johansson.

En tidigare studie, genomförd av Ernst and Young visar att musikbranschen i Europa förlorade 75 procent av sin omsättning under 2020.

Även om Frida Johansson börjar känna att pandemisituationen är rätt tung, har hon försökt ställa in sig på att den inte är över än, på ett bra tag.

– Jag tänker ju att det kommer att dröja och är inställd på det. Jag försöker väl hitta andra vägar att försörja mig på musik så gott det går, där det inte är så kopplat till scen. Till exempel radio, tv eller tv-spel, säger Frida Johansson.