NY RAPPORT

Stor skillnad i landet hur många som går på cancerkontroll

1:57 min
  • Det är stora skillnader kring hur många som går på screening för bröstcancer och livmoderhalscancer beroende på var i landet man bor, visar en ny rapport från Cancerfonden med siffror från 2018 och 2019.
  • I Blekinge var deltagandet i mammografiundersökningen 20 procentenheter högre än i Stockholm.
  • Rapporten visar också att inkomst och utbildning spelar roll när det gäller att gå på kontroll.

– Det var fruktansvärt. Men blev alldeles tom och rädd och chockad framför allt. Jag visste inte om det innebar att skulle fortsätta leva eller om jag skulle dö. Det kändes lite som en dödsdom, säger Sandra Golcalves som fick besked om att hon hade livmoderhalscancer för fyra år sedan.

Varje år kallas omkring en miljon kvinnor till kontroll för att upptäcka tidiga tecken på cancer. Men det skiljer sig alltså mellan olika regioner, kommuner och stadsdelar hur många som faktiskt kommer till undersökningen.

Enligt den rapport Cancerfonden gjort kom i genomsnitt 81 procent till mammografiundersökningen under 2018. Högst var deltagandet i Blekinge, 90 procent, och lägst i Stockholm, 71 procent.

Till cellprovtagningen i livmoderhalsen för 2019 kom i genomsnitt 71 procent av de som kallats. Flest i Dalarna, 86 procent och minst i Västmanland, 52 procent.

– Det är uppenbart att regionerna arbetar annorlunda och olika när vi ser så stora skillnader. Det här handlar inte om något blame game utan att lära av de som är duktiga. Det kan vara allt från att kolla hur kallelserna är utformade, hur man gör påminnelser. Man kanske behöver mer resurskrävande insatser som att ringa upp kvinnor som inte kommit på flera år. Det gäller att ta reda på vad som behövs för att få olika typer att komma, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerförbundet.

Rapporten, som görs för första gången, visar att inkomst och utbildning spelar roll när det gäller att gå på kontroll. Personer med lägre utbildning eller lägre inkomst riskerar att få sin cancer upptäckt senare säger Ulrika Årehed Kågström:

– Det är lätt att säga att det är individens ansvar, men här måste man också skapa förutsättningar för att göra det enkelt och gå. Det handlar om kunskap och om möjlighet att boka tider och förstår vad kallelsen säger hon.

Sandra Goncalves fick besked om cancer på livmoderhalsen för fyra år sedan. Hon opererades, men cancern spred sig och hon behandlades med cellgifter och strålning. Nu går hon på uppföljande kontroller två gånger om året:

– Jag mår bättre för varje dag som går och känner framför allt tacksamhet att jag tillhör den kategorin som gått på mina cellprovtagningar. För annars hade jag nog inte levt i dag, säger hon.