Stora åtal mot personer från kriminella gäng

2:30 min

Idag åtalas 30 personer från kriminella gäng i Stockholm. De är misstänkta för flera grova brott som försök till mord, grova narkotikabrott och människorov. En av de åtalade är den kända artisten Yasin.

De flesta åtalade är med i ett kriminellt gäng från området Vårby i södra Stockholm. Alla ledare i det gänget åtalas. Några åtalade är från andra kriminella gäng i Stockholm.

Polisen har hittat mycket bevis i det hemliga chatforumet Encrochat. Där pratade personer med varandra om olika brott. Nu åtalas 30 personer för grova brott som mordförsök, grovt narkotikabrott, utpressning, grovt vapenbrott och människorov. Alla de åtalade personerna säger själva att de inte har gjort något brott.

En av de åtalade är den kända rapartisten Yasin. Han fick flera priser på musikgalan P3 Guld i helgen. Yasin åtalas för brottet stämpling till människorov. Han misstänkts ha varit med och planerat en kidnappning av en annan känd rapartist.

Igår åtalades också 15 personer från kriminella gäng i Göteborg, i ett annat fall. Ett av brotten är mordet på en kriminell man i området Gamlestaden förra året. Mannen sköts ihjäl med minst nio skott från olika vapen. Olika gäng bråkade med varandra om droger. De hade också pratat med varandra i den hemliga chatgruppen Encrochat.

Det kan bli fler åtal mot kriminella gäng under våren. Polisen utreder flera hundra personer för brott. Polisen har aldrig haft så mycket bevis mot kriminella personer förut.