Stora översvämningar efter kraftigt regn

3:36 min

Det är stora översvämningar i Gävleborg och södra Dalarna, efter kraftigt regn. Hus och vägar har blivit skadade. Det är det största regnovädret i Sverige på över 20 år, säger vädermyndigheten SMHI.

Marianne Sand bor i Ludvika, och hennes källare och tomt har blivit översvämmad, berättar hon för P4 Dalarna.

– Grannen ringde och väckte mig och talade om att hela tomten är en stor fors. Och det rann ju in under huset, så det blev ju panik. På med kläderna, och vi vadade upp till halva vaderna. Hjälp. Det var det enda jag tänkte. Jag måste ha hjälp, säger Marianne Sand.

Det regnade som mest under natten, och särskilt mycket runt staden Gävle i Gävleborgs län. Där har det regnat dubbelt så mycket som det brukar regna under hela augusti månad. På två timmar kom det över 100 millimeter regn. Moa Hallgren är meteorolog på vädermyndigheten SMHI.

– Om man tänker hela augusti månad i Gävleborgs-trakterna så brukar vi ju hamna omkring mellan 70 och 80 millimeter då, på hela augusti. Så det kom ju på två timmar mer än en månads nederbörds-regn, säger Moa Hallgren.

Flera vägar är översvämmade eller skadade i Gävleborg. Studenter har fått lämna ett boende i Gävle, eftersom vatten har sköljt bort en del av marken under huset. Alla bussar är stoppade, och det är problem med tågtrafiken. I natt sa räddningstjänsten i Gävleborg att människor inte skulle gå ut, för att det regnade så kraftigt. Och polisen uppmanar nu folk att inte åka ut på vägarna , eftersom det finns risk att fler vägar rasar.

Räddningstjänsten räddade flera bilar som hade hamnat under vatten, under natten. Och många hus i Gävleborgs län har blivit översvämmade och fått stora skador av vattnet.

Terese bor i ett hus med lägenheter i Gävle. Hon berättar för P4 Gävleborg att hon har pumpat vatten hela natten. Hon gick ner i källaren inatt, och då var det fyra decimeter vatten och sen kom det mer och mer.

– Då var det fyra decimeter ungefär.

Och sen då, hur utvecklades det?

– Det slutade på en och en halv meter. Så vi har hållit på och roddat i det här sedan 02 i natt. Jaga pumpar, och försökt rädda saker.

För det här är källare som ni bor i också?

– Ja det är tvättstugor, vardagsrum, förråd. Gemensamma källarutrymmen, säger Terese.

Det har också regnat mycket i Dalarna. En liten bro rasade utanför Borlänge, och en postbil körde ner i vattnet. Chauffören kunde ta sig ut och sätta sig på taket på bilen. Han blev räddad efter ett par timmar.

Vädermyndigheten SMHI varnar för att det kan komma mycket regn i delar av norra och mellersta Sverige idag också.