BRISTANDE BEREDSKAP

Stora risker vid värmeböljor

1:56 min
  • Ansvariga på äldreboenden runt om i landet menar att det görs för lite för att hålla nere temperaturerna vid värmeböljor, det visar en kartläggning som Ekot gjort.

  • Samtidigt väntas i framtiden fler värmeböljor än idag, i samband med klimatförändringarna.

  • 88-åriga Curt Persson var en av flera hundra som dog i samband med värmeböljan 2018.

– Det var så varmt att svetten lackade om en när man kom in i hans lägenhet. Det var som att gå in i en bastu. Det är hemskt. Ingen ska behöva dö så, ingen, säger Lotta Johannesson, dotter till Curt Persson.

De anhöriga är övertygade om att Curt dog av värmen

När Lotta Johannesson besökte sin pappa på äldreboendet i Helsingborg fotade hon en termometer som hon säger att hon lagt i skuggan i lägenheten. På ett foto visar termometern 45,4 grader. 

– För då lät jag termometern vara kvar och fotograferade för jag tänkte att nu måste det bli ett stopp, säger hon.

Värmeböljor bedöms bli allt vanligare i Sverige, och de skördar också liv. Det är framförallt riskgrupper som kroniskt sjuka och äldre som drabbas. Under värmeböljan 2018 dog över 600 personer fler än en vanlig sommar.

Samtidigt vittnar chefer på äldreboenden från olika delar av landet om att det inte gjorts tillräckligt för att hålla nere inomhustemperaturen, det kan gälla både gemensamma utrymmen och de boendes lägenheter.

Så här skriver några till Ekot:

”Vi har önskat markiser i flera år men ingen åtgärd”

”Alla vet att äldre människor har svårt att hantera värmeböljor och kan dö av det, men ingen tar frågan på allvar och gör något åt det”

”Det blir mycket varmt i de boendes lägenheter”

”Det borde vara självklart med AC på alla äldreboenden”.

Ansvaret och vem som ska bekosta åtgärderna skiljer sig åt mellan olika äldreboenden. Flera chefer tycker att fastighetsägaren borde ta ett större ansvar.

Under värmeböljan 2020 kartlades temperaturen på flera boenden för äldre i Örebro. Alla mätningar visade på höga snittemperaturer, i en lägenhet var det över 30 grader under flera dagar i följd.

– Det är ju extremt varmt, säger Carin Pettersson, kemiingenjör vid universitetssjukhuset i Örebro.

Hon är en av dem som gjorde studien.

– I och med att man spår att det kommer fler dagar med extrem värme i framtiden, och vi är ju där redan nu egentligen, behöver vi också planera för det redan nu. Man behöver ha en beredskap för det, säger Carin Pettersson.

Curt Persson avled sommaren 2018. De sista dagarna hade till slut en portabel AC satts in. Hans fall har tidigare uppmärksammats av bland annat Helsingborgs dagblad. Äldreboendet granskades också av IVO, som inte kritiserade verksamheten.

Ansvaret för inomhustemperaturerna kan vara delat mellan den som driver ett äldreboende och fastighetsförvaltaren.

Ida Ek är i dag regionchef för Vardaga, som driver boendet. Hon vill inte uttala sig om enskilda fall, men säger att fönsterglasen på boendelägenheterna nu har bytts ut av fastighetsförvaltaren så att de har solskydd. Men hon tycker att också anhöriga har ett ansvar.

– Generellt så har alla anhöriga fått information om vikten av att ha fläkt eller air-condition, att man själv måste ansvara för det när det gäller lägenheten, säger Ida Ek.

Curts barnbarn Metthe Terp, som själv jobbar inom äldrevården tycker att boendena måste ta ett större ansvar.

– Jag tycker att när man tar på sig ett uppdrag till att ta hand om äldre så ska det finnas kriterier som de ska uppfylla. Alltså de har ju hand om en svårt sjuk människa, säger Metthe Terp.

Artikeln har förtydligats.