Covid-19-vaccin

Stora skillnader i vaccinationsgrad bland ungdomar

1:59 min
  • Det ser olika ut i regionerna när det gäller hur stor andel av 16- och 17-åringarna som fått vaccin inför skolstart.
  • I Region Uppsala har drygt 70 procent vaccinerats till och med i fredags, medan Region Kronoberg vaccinerat knappt elva procent till och med i torsdags.
  • "Vi hoppas att det ger goda förutsättningar för gymnasieskolorna", säger Erik Sköldenberg, chefsläkare i Region Uppsala.

– Till och med i fredags har vi vaccinerat 70,2 procent av våra ungdomar. Vi skickade redan i vecka 29 ut kallelser med förbokade tider, och det är helt enkelt så många som kommit på sina tider och vaccinerat sig, säger chefsläkare Erik Sköldenberg, produktionsansvarig för vaccinationer i Region Uppsala.

Ekot har frågat regionerna hur stor andel av 16- och 17-åringarna som hittills fått en första dos vaccin. Alla regioner har svarat, men ett par hänvisar till Folkhälsomyndighetens siffror som kommer först på torsdag.

De siffror som Ekot fått sträcker sig i vissa fall olika långt, men det syns ändå stora skillnader i vaccinationsgraden. Region Uppsala ligger alltså högst med drygt 70 procent till och med i fredags, medan till exempel Region Kronoberg fram till och med i torsdags vaccinerat knappt elva procent och Region Stockholm runt 15 procent.

I Region Skåne hade drygt 26 procent av gruppen fått vaccin till och med förra veckan. Biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck hoppas att fler snabbt ska ta chansen.

– Det är viktigt för att så snart som möjligt ha ett fullgott skydd mot covid-19. Det gäller att göra det nu så att man är väl rustad till vintersäsongen, då det kanske är störst risk för ökad smittspridning i samhället, säger han.

Regionerna har också varit igång olika länge med vaccinationerna av den yngsta åldersgruppen. Närmare hälften drog igång förra veckan, medan de första startade redan sista veckan i juli. Men även bland dem som varit igång längre syns skillnader. Region Kalmar län var tidigt ute och hade till och med i onsdags vaccinerat knappt 52 procent, medan Region Dalarna som startade en dag senare nått runt 30 procent.

En hög andel vaccinerade inför skolstart ger en viss immunitet bland ungdomarna. Det var också målet med Region Uppsalas beslut att skicka ut förbokade tider till gruppen.

– Det innebär förhoppningsvis att vi kommer att få väldigt små och begränsade utbrott, och utbrott som inte heller kommer behöva leda till skolstängningar eller karantänsättningar. Vi hoppas att det ger goda förutsättningar för gymnasieskolorna i Region Uppsala inför skolstarten, säger Erik Sköldenberg.