RENNÄRINGSLAGEN

Största oppositionspartiet om parlamentarisk kommitté: Vi är inte oroliga

Det var i fredags som regeringen meddelade att en bred parlamentarisk kommitté med representanter från flera organisationer och partier ska se över rennäringslagstiftningen. Oron över mindre samiskt inflytande har lyfts fram av både Sametingets styrelse och SSR. Men största oppositionspartiet Jakt- och fiskesamerna håller inte med.

- Vi är inte oroliga. Det blir lite genomskinligt att både Sametingets styrelse och SSR är oroliga över utredningen. Jag förmodar att det kan ha att göra med att det förmodligen kommer ingå i direktiven att man även ska kolla på samer utanför samebyarnas rättigheter, säger Josefina Skerk från Jakt- och fiskesamerna.

Kommittén ska ledas av justitierådet Eric M Runesson och bestå av ledamöter från alla riksdagspartier samt experter och sakkunniga. Alla partier i sametinget kommer få utse en varsin sakkunnig.

- Vi ser att det är positivt att partierna är med för att det ska vara ett arbete som är förankrat i hela riksdagen. Det är inte meningsfullt att lägga fyra år på något som inte får majoritet. Det har vi sett många andra gånger, fortsätter Josefina Skerk.

Direktiven från regeringen har inte än presenterats men utredningen kommer att få pågå i ungefär fyra år.

- Vi hade gärna önskat att det skulle gå snabbare, men att det ska bli en lång process kan kanske vara positivt då det är rätt knepiga frågor som ska lösas, menar Josefina Skerk.

Läs tidigare rapportering i länkarna nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio