Coronapandemin

Stort besökstryck väntas i fjällen i påsk

1:52 min
  • Det väntas bli hårt besökstryck i fjällen i påsk med tiotusentals gäster, visar en rundringning som Ekot gjort.
  • Samtidigt är smittspridningen av Covid-19 hög i landet och i Vemdalsområdet är det fortfarande många säsongsanställda som insjuknar.
  • Ett par restauranger i området har den här veckan tvingats stänga på grund av smittad personal.

Påsk och nyår är traditionellt de veckor som lockar flest besökare till fjällen.
En rundning som Ekot gjort till liftbolaget Skistar och de olika destinationsbolagen, som samlar turistföretag i Åre, Vemdalen, Sälen och Funäsfjällen, visar att den här påsken inte är något undantag.

– Allt kommersiellt boende är uppbokat och vi tror att väldigt många av våra stuggäster, alltså privata gäster, kommer. Vi laddar för en intensiv påsk, säger Anna Hansson, vd för destinationsbolaget i Vemdalen till Ekot.

Samtidigt är smittspridningen av covid-19 stor i landet och i Vemdalsområdet är det fortfarande många säsongsanställda som insjuknar enligt smittskyddsläkaren.

Det visar det omfattande smittspårningsarbete och den screening, alltså utökad provtagning av personal inom turistnäringen i Jämtland och Härjedalen, som gjorts i förebyggande syfte sedan sportloven.

– Ja totalt i hela destinationen är det 700 screenade, förra veckan rörde det sig om ett 25-tal (smittade) och då är det ju alla möjliga företag.

Smittad personal har också lett till att ett par restauranger i området tvingats hålla stängt några dagar den här veckan.

– Enstaka verksamheter har stängt när man har upptäckt smitta, och det är ju det som screening och det utvidgade smittspårningsarbetet handlar om: Att man ska hitta smittsamma personer tidigt och se till att smittkedjorna bryts, säger Annika Ersson biträdande smittskyddsläkare vid region Jämtland Härjedalen.

På de olika skidorterna kommer det även under påsken att satsas extra på trängselvärdar och andra åtgärder för att minska risken för smittspridning. Smittskyddsläkare Annica Ersson betonar vikten av att alla besökare följer restriktionerna.

– Se till att undvika miljöer med trängsel, framför allt inomhus. Är det trångt någonstans så går man inte in där. Man ska hålla sig till sitt sällskap och minimera nära kontakter med andra personer maximalt.