Ekonomi

Stort bonuslyft för svenskarna med bäst inkomst under pandemin

2:21 min
  • De 500 svenskar som tjänar allra bäst dubblerade sina bonusar och rörliga ersättningar under den ekonomiska krisen under pandemin, visar en rapport från Skatteverket. 
  • Det handlar bland annat företagsledare med en månadslön över 600 000 kronor per månad. 
  • Cheferna i företag som tagit emot stöd från staten under krisen ökade inte sina bonusar. 

– Jag tappade hakan när jag såg det och undrade varför vi har det här mönstret och vad är det som förklarar, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och en av forskarna bakom rapporten.

Förra året slog pandemin hårt mot den svenska ekonomin – tusentals människor förlorade sina jobb och sina inkomster. Men det här gällde inte den grupp i Sverige som tjänar allra bäst. De svenskar – ofta företagsledare – som tjänar över 600 000 kronor i månaden belönades extra för sitt arbete under krisen, visar Skatteverkets siffror.

I snitt fick den gruppen dubbelt så höga bonusar och rörliga ersättningar för pandemiåret 2020, jämfört med året före. Ersättningarna betalades ut på deras lönekonto under mars månad i år.

– Vi hade ju tänkt att det här skulle gå ned på grund av de svårigheter företagen fått. Vi blev mycket överraskade av det här, säger Daniel Waldenström. 

– Vi ser att deras inkomster har gått upp men kan inte förklara varför. Det kan vara så att man kanske jobbat extra hårt under pandemin. En styrelse kan se att vd:n har räddat företaget från att gå ännu sämre än vad det gick. Och det är ju något som de rörliga ersättningssystemet är ägnade till – att få folk att jobba hårt även i motgång. Det kan vara en delförklaring till siffrorna, säger han.

Sedan några år får Skatteverket månad för månad rapporter om svenskarnas inkomster från arbetsgivarna, så det var lätt för forskarna att se hur inkomsterna utvecklats.

Många företag drabbades ju hårt av pandemin och fick därför ta emot stöd från staten i form av korttidsstöd till anställda eller omställningsstöd. Bland cheferna i de företag som fick stöd har de rörliga ersättningarna inte ökat på samma sätt, utan de ligger kvar på ungefär samma nivå som före pandemin.

– Jag tycker det är viktigt att se att stöden från staten i första hand är inkomststöd till de anställda. Folk ska kunna behålla sina jobb och löner i nivå med det de hade före pandemin, säger Daniel Waldenström.

En av de som fått höjd bonus i år är Ericssons vd Börje Ekholm som fick ett bonuslyft på 10 miljoner kronor till 41 miljoner i bonus för pandemiåret.

Volvos vd Martin Lundstedt fick 21 miljoner i rörlig ersättning efter att bolaget ändrat reglerna kring ersättningsprogrammet, vilket fått hård kritik. Motivet till den höga ersättningen var enligt styrelsen att Volvos vd lyckats väl med Volvo trots ett "utmanande år med väsentligt minskade intäkter".