Pressmeddelande 2021-07-08

Sträcklyssna på serier i sommar!

Den 8:e juli återlanseras de två lyssnarsuccéerna ”De dödas röster” och ”Sviten” i P3 Series poddflöde. De dödas röster (2016) och Sviten (2019) vann båda stort genomslag och har bidragit till ett allt större intresse för ljuddrama, menar Moa Gammel, konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama.

”De dödas röster var en av de första P3 serierna vi lanserade och som blev en stor framgång och satte ljuddramat som genre på kartan i Sverige. Sviten blev också en stor succé och tog lyssnandet vidare till nya rekordsiffror.

–Därför känns det fantastiskt att återlansera dessa två satsningar så att nya lyssnare kan sugas  in i de här två ytterst välskrivna produktionerna, säger Moa Gammel.

”De dödas röster”, en mockumentär med övernaturliga inslag, var den första produktionen från P3 Serie och skapades av Sara Bergmark Elfgren. I serien får lyssnarna följa journalisten Emma Nylander, spelad av Sanna Sundqvist, som börjar nysta i ett tjugo år gammalt och ouppklarat mord som ägde rum i mitten av 1990-talet. Serien fick snabbt en hängiven publik, nominerades till Nöjesguidens ”Stockholmspriset” och prisades för sin autentiska tonträff, något som sedan dess också varit ambitionen med formatet – att ligga nära verkligheten i tonalitet och skådespeleri.

–För fem år sedan hade De dödas röster premiär och det är fantastiskt att serien har levt vidare så länge. Många lyssnare har hört av sig till mig och jag har ofta slagits av hur brett serien tycks ha nått. Det finns ingen typisk De dödas röster-lyssnare och det är väldigt häftigt. Jag har fått många frågor om när serien kommer tillbaka så jag hoppas att återlanseringen kan glädja både gamla och nya lyssnare” säger Sara Bergmark Elfgren.

P3 Serie har sedan ”De dödas röster” släppt åtta serier, däribland ”Sviten” skriven av Mikaela Bley och Denise Rudberg. I Sviten utspelar sig större delen av handlingen i ett stängt förhörsrum under 48 timmar efter att ett brutalt mord upptäckts på Lydmar Hotell i Stockholm. I rollerna hörs bland andra Alexander Karim och Happy Jankell. Sviten vann stort genomslag med sitt verklighetstrogna porträtt av Stockholmselitens inre finrum och den jakt på lyx, status och sex som förs bakom stängda dörrar.

Moa Gammel, konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama, och även regissören bakom Sviten, ser hur P3 Series publik stadigt växer och menar ljuddramat är på stark frammarsch – även internationellt.

–Flera amerikanska ljuddraman såsom ”Homecoming”, ”The Left Right Game” och ”Limetown” har efter sin framgång i poddformat blivit uppköpta av stora streamingtjänster såsom Amazon och Facebook Watch och utvecklats till tv-serier. Spotify satsar nu också stort på ljuddrama, och vi kan vänta oss en växande trend av dramatiserad storytelling i ljud. ” säger Moa Gammel.

Både Sviten och De dödas röster finns i åtta avsnitt och ligger ute för lyssning ett år framöver i Sveriges Radios app och där man hittar poddar.

Pressbild:

De dödas röster

Sviten med Happy Jankell och  Alexander Karim 

Frågor och ytterligare upplysningar kontakta:

Emelie Rosenqvist, producent,  073-7735152 emelie.rosenqvist@sr.se