RYSSLAND

Striden mellan två helt motstridiga verklighetsuppfattningar

9:42 min
  • Förgiftningen förra året av Rysslands mest kända oppositionspolitiker, Aleksej Navalnyj, ses av många ryssar som en slags spik i kistan för en annan och mindre auktoritär utveckling inom rådande system.
  • De här dagarna, när Navalnyjs organisationer dessutom är på väg att extremistklassas och därmed förbjudas börjar ord som diktatur och Stalinmetoder användas.
  • Samtidigt finns de som anser att behandlingen av oppositionspolitikern är helt rätt och att det istället är han som är ett hot mot Ryssland, som delar president Vladimir Putins syn på verkligheten.

Politikern Vladimir Ryzjkov tog för säkerhets skull en väska med sig när han greps av polis onsdagsmorgonen för en vecka sedan, i fall han skulle få tillbringa ett par veckor i arresten. Men efter tio timmar på polisstationen nöjde sig till sist domaren med lägsta tänkbara straff, 20 000 rubel i böter, ungefär två tusen svenska kronor. Det påstådda brottet: Att ha uppmanat till deltagande i en otillåten demonstration. Vad Vladimir Ryzjkov hade gjort: Han hade retweetat, återgett en nyhet publicerad på radiostationen Moskvas ekos twitterkonto, om att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs medarbetare kallade till landsomfattande demonstrationer, till den fängslade Navalnyjs stöd.

"Rena Stalinmetoder", skrev Vladimir Ryzjkov efteråt på sin facebooksida. Han är inte van vid att gripas av polis. Han tillhör den generation ryska oppositionspolitiker som varit med ända sedan 90-talet. Som till en början stödde Vladimir Putin som Rysslands president efter Boris Jeltsineran. Men som snart blev skeptiska, började kritisera, men som någonstans ändå trott på möjligheten till dialog med sittande makt. Som fortsatt ställa upp i val, även om vägen in i parlamentet sedan lång tid är stängd för det som i Ryssland brukar kallas oppositionen utanför systemet, till skillnad från systemoppositionen - som spelar med i rådande system. 

– Men efter det som hänt mig nu tvivlar jag på att det alls kommer vara möjligt, att alls ställa upp i val, säger Vladimir Ryzjkov.

Förra veckans gripande ser han som ett direkt hot. Att om han inte är tyst kommer repressionen fortsätta.

I höst hålls val till det ryska parlamentets underhus, duman. Stödet för det så kallade maktpartiet, Enade Ryssland, sjunker och ligger nu under 30 procent. Om ett val skulle hållas enligt alla demokratiska regler skulle partiet ha svårt att få den absoluta majoritet man strävar efter. Makten, säger dess kritiker, är livrädd för den strategi som de senaste åren drivits av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och som går ut på att uppmana människor till att rösta på andra partiers kandidater, bara inte på Enade Rysslands kandidater. En strategi som visat sig fungera, i lokala val.

Fast egentligen, säger Vladimir Ryzjkov, utgör inte den slags opposition som Aleksej Navalnyj står för något verkligt hot mot sittande makt. Han svartmålas konstant i statskontrollerad tv och i opinionsmätningar får Navalnyj runt fem procent.

– Men det ingår i diktaturens logik, att trycka tillbaka all form av kritik, att täppa till munnen på alla som säger emot, säger Vladimir Ryzjkov.

Vladimir Ryzjkov använder ordet diktatur. Det har han inte gjort tidigare utan använt uttryck som auktoritärt styre. Han ändrade sig efter mordförsöket på Aleksej Navalnyj, genom förgiftning med nervgiftet Novitjok, sensommaren i fjol.

– Ett auktoritärt styre och en diktatur är väl ungefär samma sak. När jag nu använder ordet diktatur, som låter värre, vill jag signalera att den regim vi har i Ryssland i dag har blivit alltmer hård och repressiv, säger Vladimir Ryzjkov.

Under de första år som Rysslands president sades det ofta att Vladimir Putin balanserade mellan de runt om sig som förespråkade en mer liberal hållning och de gamla vännerna ur säkerhetstjänsten. Men sedan Putin återkom till presidentposten 2012, efter fyra år som premiärminister, är den balansakten över. Nu är det säkerhetstjänstfolket som styr Ryssland säger Vladimir Ryzjkov.

– Och därmed blir sättet att lösa olika problem allt grövre och simplare.

Om politikern Vladimir Ryzjkov mest uttalar sig i de mindre ryska medier som fortfarande kritiserar makten uttalar sig Aleksej Muchin, direktör för Centret för politisk information, framförallt i de stora ryska medier där makten aldrig kritiseras.

Aleksej Muchin anser att oppositionspolitiker som Aleksej Navalnyj utgör ett hot mot det ryska samhället och anser att hans organisationer borde ha extremistklassats för länge sedan.

– Hans organisation förespråkar öppet att sittande makt ska störtas, vilket går emot konstitutionen, säger Aleksej Muchin och på min fråga på vilket sätt de förespråkar att makten ska störtas tar Aleksej Muchin som exempel de slagord som hörs i demonstrationstågen.

– De säger att Putin måste avgå. Kallar maktföreträdare för skojare och banditer. Förtalar polis och rättsväsende. Det här är inte kritik av makten, säger Aleksej Muchin. Det är att delegitimera makten.

För Aleksej Muchin är oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ett rött skynke. Som måste stoppas i sin strävan efter att få fler ryssar att öppna ögonen och med mer kritisk blick se på läget i landet.

Aleksej Muchin hävdar vidare att Aleksej Navalnyj aldrig utsattes för ett mordförsök i augusti förra året. Någon förgiftning ägde aldrig rum. Istället, säger Aleksej Muchin och hänvisar till uppgifter han sett i sociala medier, orsakades Aleksej Navalnyjs tillstånd där han bland annat låg i koma i flera veckor, av ett osunt intag av bantningspreparat.

Att laboratorier i Tyskland, Frankrike och Sverige senare kom fram till att Navalnyj förgiftats med nervgiftet Novitjok, det tror Aleksej Muchin inte på. Av den enkla anledningen att hela västvärlden styrs av en russofobisk agenda som går ut på att svartmåla allting som har med Rysslands president Vladimir Putin att göra. Den politik som förs i Ryssland idag, där ickestatliga organisationer och oberoende medier klassas som utländska agenter, det är, enligt Aleksej Muchin, ett rättmätigt och nödvändigt försvar mot en fientlig omvärld.

Det som Aleksej Muchin säger kan låta märkligt och främmande men stämmer ganska väl överens med hur sittande makt resonerar. Och en stor andel ryssar tror på den här bilden av verkligheten. Enligt en opinionsmätning från institutet Levada center i december förra året ansåg 30 procent att förgiftningen av Aleksej Navalnyj var ett påhitt, 19 procent att det var ett verk av västerländsk säkerhetstjänst.

De som inte tror på den typen av teorier tillhör mestadels en yngre ålderskategori. Eller är människor som inte får sina nyheter från regimtrogna medier. Den kategori människor som trots att de riskerar sin egen frihet går ut och demonstrerar. Till den gruppen ryssar sätter oppositionspolitikern Vladimir Ryzjkov sitt hopp.

– Visserligen kan den här gruppen människor inte förändra situationen inom de närmaste åren. Men bara det faktum att de finns är viktigt nog, säger han.

Men i närtid är Vladimir Ryzjkov pessimistisk och spår en ny våg av utflyttning ur landet. Kanske, säger han, blir det hans utväg också.

– Jag måste ju kunna försörja min familj.